MSZP: elfogadhatatlan végkielégítések Debrecenben is

Debreceni önkormányzati cégeknél is fizettek a fővárosiakhoz hasonlóan elfogadhatatlan menedzseri végkielégítéseket - közölte Varga Zoltán szocialista önkormányzati képviselő, az MSZP debreceni alelnöke.

Varga Zoltán tájékoztatása szerint a tavaly 660 millió forint veszteséget felhalmozó önkormányzati cég, a Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Park Kft. távozó igazgatójának végkielégítése és úgymond "éves javadalmazása" meghaladta a 40 millió forintot.

Hasonlóképpen közös megegyezéssel és több mint 10 millió forint lelépési pénzzel távozhatott a Csokonai Színház direktori székéből Csányi János, aki a kirendelt önkormányzati biztos értékelése szerint számviteli és pénzügyi szabálytalanságok sorát elkövetve 70 millió forintot meghaladó kárt okozott Debrecennek - mondta a szocialista politikus.

Varga Zoltán szerint "az érthetetlen, jogtalan és morális-etikai kérdéseket felvető kifizetések sorát gyarapítja az elmúlt hónapokban - külön polgármesteri utasításra - kifizetett, átlagosan 3,2 millió forintos 'pofapénz' is, amelyet a vagyonkezelő holding tagvállalatának vezetői úgy kaphattak meg, hogy az igazgatóság határozatában deklarálta: nem fizet prémiumot a holding nehéz gazdasági helyzetére tekintettel".

Debrecen vezetői ugyan a napokban azt nyilatkozták, hogy a városban nyilvánosak és megtekinthetőek az úgynevezett menedzserszerződések, a valóság ezzel ellentétes.

Ezzel kapcsolatban Varga Zoltán szóvá tette: az elmúlt hónapokban két városi cég felügyelőbizottságát is megszüntették, a vagyonkezelő holding pedig megtagadta a szocialista politikusoktól, hogy betekinthessenek a Lycium Hotel gazdálkodásába és a repülőtéri ingatlanok bontási szerződéseibe.

Az MSZP debreceni frakciója ezek után kezdeményezni fogja, hogy a felügyelőbizottságok megismerhessék a város tulajdonában lévő gazdasági társaságok menedzserszerződéseit, és amennyiben szükséges, azok módosítását. Ahol pedig már nincs felügyelőbizottság, ezt a  lehetőséget a városi közgyűlésnek kell megkapnia - közölte Varga Zoltán.

Városi cáfolat

A Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Park Kft. az ipari parkok értékelési szempontjai alapján országosan a legjobbak között található - reagált Mészáros József, a helyi vagyonkezelő holding általános és stratégiai igazgatója. Rámutatott: a tavalyi mínusz 675,1 milliós adózás előtti eredményből 742 millió forint "pénzügyi műveletek ráfordítása" volt, amely - Debrecen közgyűlésének támogató döntése alapján - az ESS neutronkutató elhelyezésére szánt Déli Ipari Park elnevezésű ingatlan megvásárlásához felvett hitelhez kapcsolódik.

A távozó ügyvezető részére fizetett juttatások a társaság éves beszámolója szerint 15 millió 247 ezer forinttal növekedtek az egy évvel korábbihoz képest. Mészáros József cáfolta, hogy Kósa Lajos polgármester utasította volna a holding vezetőit a tagvállalati vezetőknek szánt bármely kifizetés kapcsán. A cégvezetők - éppen a gazdasági válságra tekintettel - lemondtak a nekik járó prémium feléről.

A kifogásolt felügyelőbizottságok beolvadás, illetve a létszámnak a törvényi előírás alá csökkenése miatt szűntek meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.