MSZP: elfogadhatatlan a kormány családi pótlékról szóló terve

Az MSZP szerint elfogadhatatlan, hogy az egygyermekesek esetében a családi pótlék folyósítását három év után ahhoz kössék, hogy a család még egy gyermeket vállaljon.

Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja kedden sajtótájékoztatón azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy a családháló.hu internetes portál a hétvégén kormányhoz közeli forrásokra hivatkozva közölte: a KDNP-ben készülő sarkalatos törvény szövegezésekor felvetődött, hogy külföldi mintára a családi pótlék a gyermek születése után csak bizonyos ideig (akár 3-5 évig) járjon, s ezt követően kizárólag akkor részesüljön ilyen támogatásban a család, ha újabb baba születik. Ezt azzal indokolnák, hogy egy kétkeresős család komolyabb erőfeszítés nélkül el tud tartani egy gyermeket - írta a portál.

Az MSZP-s politikus hangsúlyozta: a családi pótlék lényege, hogy az állam minden gyermeket egyformán fontosnak tart. Kitért arra, egy kétkeresős, egy gyermeket nevelő család esetében - a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint - a múlt évben havonta 180 ezer forint volt szükséges a tisztes megélhetéshez, így a dolgozó szegények boldogulásában a családi pótléknak is nagy a szerepe. Kiemelte azt is, hogy a gyerekek fele a társadalom alsó három jövedelmi tizedéhez tartozó családban nevelkedik.

Korózs Lajos nehezményezte azt is, hogy szavai szerint a kormány a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció alapján a most 28.500 forintos, a különböző állami transzferek kiszámításának alapját képező minimálnyugdíj összegét 12 ezer forintra csökkentené.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.