MSZP: cunamiként rombolja az egészségügyet a Fidesz

Ilyen rapid módon még nem tüntettek el a cégnyilvántartásból részvénytársaságokat, korlátolt felelősségű társaságokat, ahogyan most az egészségügyi kormányzat költségvetési intézménnyé alakít 28 gazdasági társaságként működő kórházat – állítja Kökény Mihály, az MSZP szakpolitikusa, egykori egészségügyi miniszter.

A Fidesz-kormány egészségügyet romboló cunamijából minden hónapra jut valami, amely tovább rontja a pénz- és személyzethiány miatt amúgy is katasztrofális helyzetben lévő egészségügyet – közölte újságírókkal Kökény Mihály szocialista egészségpolitikus szerdán. A politikus egyebek mellett bírálta a szerinte minden előzetes egyeztetés nélkül az elmúlt héten, pénteken benyújtott két egészségügyet érintő törvényjavaslatot is.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy az első javaslat a gazdasági társasági formában működő és százszázalékosan állami tulajdonban lévő kórházakat villámgyorsan visszaalakítaná költségvetési intézménnyé. Kifogásolta, hogy ezt az átalakulási folyamatot mindössze három hét alatt kívánják végrehajtani, méghozzá oly módon, hogy a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályok többségét félreteszik.

"Ilyen rapid módon még nem tüntettek el a cégnyilvántartásból részvénytársaságokat, korlátolt felelősségű társaságokat " – mondta Kökény. Hozzátette azt is, hogy a társasági joghoz értő jogászok minden bizonnyal megrökönyödve nézik majd ezt a folyamatot. Példaként idézte, hogy egy családi betéti társaság megszüntetéséhez hosszú hónapok és igazolások sokasága szükséges, de eszerint a tízmilliárd nagyságrendű összeggel gazdálkodó társaságokat el lehet tüntetni akár három hét alatt is. Ez a törvényjavaslat súlyosan megingatja a jogrendbe vetett egyébként sem túl erős bizalmat – vélte a politikus.

Kökény Mihály közölte: a társasági formában működő kórházak eddig megmenekültek a kényszernyugdíjazástól és a közalkalmazotti jogviszony melletti nyugdíjfolyósítás tilalmától. Azt pontosan nem tudni, hogy ebben a körben hány embert fog érinteni a kényszernyugdíjazás, és hány embernek kell majd kérvényeznie a továbbfoglalkoztatást. Azt ígérik, hogy akit továbbfoglalkoztatnak, annak a jövedelme változatlan marad. A politikusnak azonban efelől súlyos kétségei vannak, mert szerinte bizonyos, hogy a gazdasági társaságok kollektív szerződésében biztosított juttatásainak egy része az érintettek számára el fog veszni.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra is, hogy a törvényjavaslat azzal indokolja az említett lépéseket, hogy a kórházak gazdasági társaságként való működése nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. "Bizonyos értelemben nem, mert adózási és finanszírozási szempontból nem teremtették meg esélyegyenlőségüket, de nem is akarták. Ennyi erővel az államosítást is visszacsinálhatnák, hiszen az sem igazolta a várakozásokat, és ezt nemcsak a szocialisták állítják, hanem a tárcához közel álló szakértők is" – mondta.

Eközben az államosított kórházakból hiányzik a korábbi önkormányzati tulajdonosok által évente adott százmilliárd, nem hozott megtakarítást a központosított közbeszerzés, s rekordot döntött a kórházak adóssága – állította Kökény Mihály.

Hozzátette: nem kizárt, hogy az államosításnak még további áldozatai lesznek: felkészülhetnek a tönkrement gyógyszerészek és a kórházban működő laboratóriumok, illetve nagy értékű diagnosztikai berendezések tulajdonosai. Megjegyezte: az már csak hab a tortán, hogy még el sem fogadta a törvényjavaslatot az Országgyűlés, de már kijelölték azt a kormányhoz közel álló ügyvédi irodát, amely tizenhétmillió forintért "unortodox módon eltünteti majd" a kijelölt gazdasági társaságokat.

A kórházak tehát visszasüllyednek az államszocializmus már letűnt, szürke, omladozó és teljesítményellenes világába. Oda, ahol az intézmény megítélése nem a betegek elégedettségétől, hanem a vezetők fölfelé konform viselkedésétől függ – zárta bírálatát a politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.