MSZP: csak iskolaérett gyerekek kezdjék meg az első osztályt!

Az MSZP azt szorgalmazza, hogy csak az iskolaérett gyermekeknek kelljen megkezdeniük az általános iskola első osztályát, és továbbra is a szülők és az óvodapedagógusok dönthessenek erről, a gyermek fejlettségét mérlegelve.

Ezt Hiller István volt oktatási miniszter és Bangóné Borbély Ildikó, a szocialista párt elnökségi tagja közölte hétfőn sajtótájékoztatón.

Mindketten azt mondták: káoszt okozott, hogy a jövőben már hatéves korban el kell kezdeni az általános iskolát, így több ezer diákot nem tudtak beíratni szüleik.

Hiller István szerint ez az első, de biztosan nem az utolsó alkalom, amikor a köznevelési törvény hatásaival, meggondolatlan intézkedéseivel már nemcsak a szakemberek, hanem a szülők és gyermekeik is szembesülnek.

Szerinte a kormányzat nem készült fel arra, hogy lényegében két évfolyamot kényszerítenek egyszerre iskolakezdésre, így a gyermeklétszám csökkenése ellenére számos budapesti kerületben, az agglomerációhoz tartozó településeken és nagyvárosokban nincs elég férőhely. Abszurdnak minősítette, hogy áprilisban kezdik el tervezni új tantermek építését.

Bangóné Borbély Ildikó arról beszélt: a hat- és a hétéves gyermekek fejlettsége között nagy különbségek lehetnek, így a kisebbek náluk lényegesen nagyobb, érettebb társaikkal járnak majd egy osztályba, ami miatt hátrányba kerülhetnek.

Bírálta azt is, hogy több iskolában sorsolással döntenek a beiskolázottakról, így nem érvényesül a szabad iskolaválasztás lehetősége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.