MSZP: Budapest utcáin nincs helye a fasizmusnak!

Az MSZP elnöke szerint nem lehet eltűrni, hogy "Budapest utcáin újnyilas szervezetek vonulhassanak és az egykori gyilkosokat éltetve provokálják a jóérzésű magyar embereket".

Mesterházy Attila közleményében azt írta: "Ma - az 1945-ös budai kitörési kísérlet évfordulójára emlékeztetve - különböző szélsőjobboldali és hungarista szervezetek kísérletet tettek arra, hogy felvonulásukkal megzavarják Budapest rendjét, és hitet tegyenek a gyűlölet, a kirekesztés és az antiszemitizmus mellett".

Hozzátette, a fasiszta és nyilas eszmék magyarországi örökösei a "becsület napjának" nevezik akciójukat, de valójában a becstelenség napjává tették a szombati napot.

A pártelnök kiemelte: azok az antifasiszták, akik szombaton az utcára vonultak, a humanizmus, a demokrácia és a társadalmi béke eszmeiségét képviselve utasítják el az ordas eszméket.

"Felszólítunk minden demokratikus pártot, mozgalmat, civil szervezetet, hogy ítéljék el a szélsőjobboldal mai akcióját, szálljunk szembe együtt az újfasiszta eszmék terjedésével és képviselőikkel" - zárta közleményét Mesterházy Attila.

A budai Várban, a Kapisztrán téren szombat délután a 69 évvel ezelőtti budavári kitörési kísérletre emlékeztek mintegy háromszázan. Ugyancsak szombat délután antifasiszta ellentüntetést tartottak a Kapisztrán tér közelében, mintegy száz ember részvételével.

Előbbi demonstráción arra emlékeztek, hogy a második világháború végén, 1945. február 11-én a budai Várból több tízezer német és magyar katona megpróbált kitörni, de a kitörés meghiúsult. Budapest szovjet ostroma két nappal ezután fejeződött be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.