MSZP: brutális drágulás brutális szegényedéssel

Egy átlagos család éves kiadásai több mint 100 ezer forinttal nőttek a kormányváltás óta, miközben az átlagbérek vásárlóereje csökkent - állítják a szocialisták.

Az MSZP annak ellenére támogatja a rezsicsökkentést, hogy az a jelenlegi formájában nem csupán igazságtalan, de fenntarthatatlan is. A családok megélhetése ugyanakkor nem csak közüzemi számlák befizetésén múlik - olvasható abban a közleményben, amelyet Józsa István, az MSZP frakcióvezető-helyettese juttatott el az Országos Sajtószolgálathoz.

Mint írja, az Orbán-kormány három év alatt 2700 milliárd forint megszorítást vezetett be. Köztük az igazságtalan, egykulcsos szja-t, amely a gazdagokat tovább gazdagítja, az átlagjövedelműektől viszont elvesz. Bevezették Európa legmagasabb, 27%-os áfáját, amely brutálisan megdrágította az alapvető élelmiszereket. Bevezették a sárgacsekkadót és a telefonadót, de a telekommunikációs és a banki különadókat is az ügyfelek fizetik.

A közlemény szerint egy átlagos családnak alig 1000 forinttal lett alacsonyabb a havi gázszámlája a rezsicsökkentés után, miközben csak az áthárított különadókra ennek a dupláját kénytelen fizetni. Amelyből az Orbán-kormány továbbra is bőkezűen támogatja rokonait, haverjait és a jómódú családokat. Egy átlagos család éves kiadásai több mint 100 ezer forinttal nőttek a kormányváltás óta, miközben az átlagbérek vásárlóereje csökkent. Ezért nem csak a rezsi csökkentése, hanem a munkahelyek és a munkabérek növelése is szükséges lenne. Ez viszont csak a Fidesz 2014-es leváltásával, majd egy biztonságosabb és igazságosabb gazdasági program megvalósításával érhető el, amely napról napra egy kicsivel nagyobb jólétet eredményez - zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.