MSZP: bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor hazudott

Az MSZP szerint bebizonyosodott, hogy a miniszterelnök hazudott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) követeléseiről.

 Burány Sándor országgyűlési képviselő szombati fővárosi sajtótájékoztatóján azt mondta: Orbán Viktor "kitalált egy rémmesét a gonosz IMF-ről", de nem számolt azzal, hogy "hazugságának szavatossági ideje lejár".

Néhány óra alatt lelepleződött, hogy az IMF követeléseit Orbán Viktor írta - jelentette ki a politikus arra utalva, hogy Iryna Ivaschenko, a valutaalap budapesti irodavezetője pénteken közölte: jelentős pontatlanságokat tartalmaznak a sajtóban megjelent információk arról, milyen ajánlásai vannak a nemzetközi hitelezőknek a magyar hatóságok számára. A Magyar Nemzetben csütörtökön megjelent IMF-kölcsönfeltételek egy részét - így a nyugdíjak csökkentését, a bürokrácia leépítését, a bankadó megszüntetését és a bankoknak juttatandó pénzösszegeket - Orbán Viktor is felsorolta a Facebookra másnap feltett videoüzenetében, amelyben úgy nyilatkozott, hogy "ezen az áron, így nem kell" pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól.

Burány Sándor azt mondta: nem tudni, a kormányfő arról akarta-e elterelni a figyelmet, hogy kabinetje "tettestársként futni hagyott egy véreskezű gyilkost", vagy az volt a célja, hogy a kormány majdani megszorításai tűnjenek enyhébbeknek az IMF állítólagos követeléseinél.

Az MSZP-s politikus szerint mindazonáltal az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának következményei világosak: recesszió van, a beruházási ráta csökken, a reálkeresetek egyre kisebbek, az infláció nagyobb a vártnál, az Európai Unió szakértői - az Index pénteki írása alapján - pedig arra figyelmeztetnek, hogy jövőre 3 százaléknál nagyobb lehet hiány, és újra növekedni kezdhet az államadósság, amely így 2020-ra a GDP száz százalékát is elérheti.

Kérdésre válaszolva Burány Sándor elmondta, hogy az MSZP változatlanul elfogadhatatlannak tartja az előzetes választási feliratkozást, az ajánlószelvény-gyűjtés tervezett megszüntetéséről viszont csak akkor tudnak állást foglalni, ha megismerhető lesz a kormánypártok javaslata. Hozzátette: ez akár racionális is lehet, de a valós támogatottság nélküli jelöltek kiszűrését szükségesnek tartják, az ugyanis nem kívánatos, hogy feltételek híján körzetenként akár száznál többen induljanak a választáson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.