MSZP: A drágulást is tüntessék fel a rezsiszámlákon!

Nemcsak a rezsicsökkentés kedvező hatását kellene megjeleníteni a számlákon, hanem azt is: a különadók miatt mennyivel kell többet fizetni a gépjármű-felelősségbiztosításért, a telefonért, s mennyivel váltak drágábbá a banki szolgáltatások – javasolják szocialista képviselők. A Fidesz „emútnyócévezik”.

Az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amelyben előírnák, hogy a számlákon egyértelműen és összegszerűen tüntessék fel a lakosságra áthárított terheket - jelentette be hétfői, Bárándy Gergellyel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján Simon Gábor.

Az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának elnöke cáfolhatatlan ténynek nevezte, hogy az elmúlt három év kormányzásának eredményeképpen a magyar családok terhei nőttek. Hozzátette: a kabinet azt ígérte, hogy az újonnan bevezetett adónemeket nem lehet áthárítani. A politikus egyúttal hangsúlyozta, hogy a fogyasztók számára átláthatatlanok az áthárítások miatt bekövetkezett költségnövekedések.


Éppen ezért a javaslat minden olyan körre kiterjedne, ahol a fogyasztók más szolgáltatót is választhatnak, így érintené a villamosenergia-, a földgáz és a távközlési szolgáltatásokat, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást valamint a "sárgacsekkadóhoz" kapcsolódó területeket - közölte.

Bárándy Gergely arról beszélt, hogy az MSZP levélben fordul Patai Mihályhoz, a Magyar Bankszövetség elnökéhez, akitől azt akarják megtudni, hogy a pénzintézetek valóban át akarják-e hárítani a tranzakciós illetéket az ügyfeleikre.

A politikus azt mondta, megdöbbenve tapasztalták, hogy az egyik kereskedelmi bank erre a lépésre készül, ráadásul úgy, hogy az összeget a bankszámla-tulajdonosok jóváhagyása nélkül egyszerűen le akarják emelni. Az MSZP-nek úgy tűnik, hogy a bankok és a kormány ebben az ügyben összejátszanak - közölte. Egyúttal az illetékes miniszternek is levelet írnak, akitől azt akarják megtudni, hogyan kívánják megakadályozni a tranzakciós illeték áthárítását.

A törvényjavaslat szerint a számlákon – a villany- és a gázszámlához hasonlóan – fel kellene tüntetni, hogy az előző időszakhoz képest miként változott a tarifa. A fogyasztók hiteles tájékoztatásához ugyanis hozzátartozik – vélik az előterjesztők –, hogy mindenki pontosan tudja: a különféle ágazati adók bevezetése miatt mennyivel fizetnek többet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításért, a telefonhasználatért, s mennyivel váltak drágábbá a banki szolgáltatások.

A DK még az élelmiszerboltokat is kötelezné, tüntessék fel, az árban mennyi a különadó

Hétfőn a Demokratikus Koalíció (DK) hasonló témában országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amelyben kezdeményezik, hogy a költségek növekedése jelenjen meg a számlákon.

Varju László, a DK pártigazgatója szerint ezzel szeretnék egyértelműen megjeleníteni, hogy mi az oka a létfenntartási és egyéb költségek, valamint a banki és más szolgáltatások díjai folyamatos növekedésének.
Ő azt mondta, hogy a számlákon megjelenik ugyan a rezsicsökkentés eredménye, de az intézkedés valós költségeit a kormány eltitkolja.


A javaslat szerint az élelmiszereket árusító üzleteknek és az áruházaknak külön és jól láthatóan fel kellene tüntetniük a közterhekre, a szállítási költségek növekedésére és a különadókra visszavezethető áremeléseket - közölte a független képviselő.

Hozzátette: a szolgáltató cégeknek is hasonló számlákat kellene kibocsátaniuk, és a banki szolgáltatást nyújtó társaságok a szerződésekben, illetve a számlakivonatokon ugyancsak jeleznék a bankadó és a pénzügyi tranzakciós adó miatt bekövetkezett emeléseket.

„A kormány, illetve kormánypártok kezdeményezésére a szolgáltatók kötelesek úgynevezett rezsicsökkentést végrehajtani és azt a törvény erejénél fogva az ügyfél számára kibocsátott számlán feltüntetni” – derül ki a Molnár Csaba független képviselő által jegyzett, a megélhetési költségek világossá tételére vonatkozóan beterjesztett indítványából. Jelzi, hogy ugyanakkor a kormány „olyan kötelezettségeket is megállapít, illetve intézkedéseket vezet be, amelyek a gazdasági társaságokat jelentős – különadó, illeték valamint díj formájában – többletkiadásra kényszeríti”. Ezt pedig a fogyasztók fizetik meg.

A Fidesz mohó multikról beszél

A Fidesz szerint míg a "szocialisták kormányzása alatt a mohó multik trükkjeitől semmi sem védte a fogyasztókat", addig ma az egyszerűsített számlákon látszik, hogy a családok mennyit spórolnak a rezsicsökkentéssel. A kormánypárt közleményében hangsúlyozza: a családok terhei a szocialisták kormányzása alatt nőttek, jelenleg azonban csökkennek. Példaként említik, hogy a rezsi és a családokat terhelő adó is csökkent, miközben növekvő nettó fizetések, béremelés segíti a pedagógusokat és az egészségügyi dolgozókat.

Kiemelik továbbá, hogy egyszerűsített számlázást vezettek be a gázra, az áramra, a távhőre, de a szemétszállításra, a vízi közműre és a szippantott szennyvízre is, a szolgáltatóknak pedig jelezniük kell, mennyi megtakarításuk keletkezett a fogyasztóknak.


A Fidesz kitér arra is, hogy a szocialisták a bankokkal együtt "rászabadította" a magyar családokra a veszélyes devizahiteleket, ezért felkérték a kormányt annak a törvénymódosításnak a kidolgozására, amely rögzíti, hogy készpénzfelvétel havonta két alkalommal díjmentes legyen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.