Már öt gyanúsított a BKV újabb korrupciós ügyében

December 8-ra összehívja a BKV ügyeit vizsgáló eseti bizottságot György István (Fidesz), a testület elnöke - de nem Steiner Pál (MSZP) politikus felszólítása alapján, hanem magától. Már öt gyanúsított van.

A BKV ügyeit vizsgáló eseti bizottság összehívására Steiner Pál budapesti MSZP-frakcióvezető szólította fel György Istvánt, a testület fideszes elnökét, 'hogy a bizottság tagjai tájékozódhassanak és megtehessenek mindent a gyanús esetek tisztázása érdekében'.

Vezető szálak

A vizsgálóbizottság elnöke Steiner felszólítását követően közleményt adott ki, melyben érthetőnek nevezi Steiner Pálnak a legfrissebb korrupciós bűncselekmények miatt tett kezdeményezését, 'hiszen a szocialista politikusok tudni szeretnék, mit tudnak a nyomozati szervek az MSZP-s politikusok által patronált ügyvédi irodákhoz vezető szálakról'.

Érthető aggodalom

'Miután a BKV vizsgálóbizottság feladatainak ellátása során az MSZP-s politikusok felelősségét is vizsgálni fogja, érthető Steiner Pál aggodalma' - írja György István, aki szerint "Steiner Pál és tettestársai" a BKV korrupciós ügyeiben "a közvélemény tudatos megtévesztése érdekében folytatólagosan elkövetett hazudozásban vannak". Szavaik teljesen ellentétesek tetteikkel, asszisztálásuk mellett különböző személyek és cégek milliárdokat loptak el a közpénzekből, ezek közül a közvélemény előtt legismertebbé vált eseteket BKV-s botrányokként ismerik az emberek - írta a fideszes politikus.

Rend legyen

György István közleményére válaszul, Molnár Zsolt budapesti MSZP-s politikus azt közölte: a fideszes politikus ismét bebizonyította, hogy a Fidesz csak a vádaskodó, valótlan tartalmú közlemények szintjén foglalkozik Budapest dolgaival. 'Budapest polgárainak nem arra van szüksége, hogy szavak szintjén képviseljék érdekeiket, hanem arra, hogy rend legyen a főváros tulajdonában lévő cégeknél.

Csak üdvözölni

'A Fidesz álságos politikájának ékes bizonyítéka, hogy két napig semmit nem tettek a vizsgálóbizottság felállításával kapcsán' - olvasható Molnár Zsolt válasz-közleményében. Emlékeztet rá, hogy Steiner Pál vasárnap felszólította György Istvánt, hogy haladéktalanul hívja össze a vizsgálóbizottságot, 'ennek a Fidesz eleget tett, amit csak üdvözölni tudunk'.

Közös nevezőn

A Fővárosi Közgyűlés november 26-án egyhangúlag döntött arról, hogy vizsgálóbizottságot alakít a BKV-nál történt szabálytalanságok kivizsgálására. Az előterjesztés szerint az eseti vizsgálóbizottságba a Fidesz és az MSZP 3-3, az SZDSZ 2, az MDF és a KDNP 1-1 tagot delegál, a testület elnökét a legnagyobb ellenzéki frakció, alelnökét az MSZP adja. A vizsgálóbizottságnak százhúsz napon belül kell a jelentését benyújtania.

Öt gyanúsított

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) pénteken vette őrizetbe a Budapest Airport (BA) Zrt. és a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) Zrt. jogi igazgatóját. Ellenük bűnszövetségben elkövetett vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt indított eljárást az RRI, illetve kezdeményezte előzetes letartóztatásukat a Fővárosi Főügyészségnél. A rendőrség az ügyben rajtuk kívül további három ember ellen indított büntető eljárást vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt.

Adatbázis 28 millióért

A tv2 Tények értesülése szerint a másik három gyanúsítottból ketten ügyvédek, egyikük pedig egy szoftverfejlesztő cég vezetője, amely többtízmilliós megrendeléseket kapott a BKV-tól. A BKV szerződéseinek digitális adatbázisát készítették el 28 millió forintért - most az ő szerződésüket is vizsgálják.

Túlszámláztak

Horváth Katalin Fanni az RRI sajtószóvivője vasárnap közölte, a rendőrség az április közepén indult nyomozás eredményeként adatokat és bizonyítékokat talált arra, hogy a BA jogi igazgatója - összejátszva korábbi beosztottjával, a BKV jogi igazgatójával - a Budapest Airporttal szerződésben álló ügyvédi irodáknak teljesítés címén kifizetett összeg jelentős részét jogtalan előny formájában visszakapta, illetve ezen ügyvédi irodák túlszámláztak, azaz el nem végzett teljesítést is kiszámláztak a repülőteret üzemeltető társaság részére. A nyomozás során arra is bizonyítékokat talált a rendőrség, hogy a BKV jogi igazgatója hasonló jellegű bűncselekményeket követett el.

A tettenérés

A rendőrség a BKV jogi igazgatóját tetten érte, amint egy III. kerületi bevásárlóközpont mélygarázsában nagyjából tízmillió forint összegű kenőpénzt vett át egy, a közlekedési társasággal szerződésben álló cég munkatársától. Sajtóhírek szerint a BKV jogi igazgatóját pénteken este érték tetten, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság pedig még aznap éjszaka házkutatást tartott a közlekedési társaság Akácfa utcai székházában, a BKV és a Budapest Airport jogi igazgatójának lakásán, valamint egy, a BKV-val szerződésben álló ügyvédi irodában is. A nyomozók mind a négy helyszínen dokumentumokat és számítástechnikai adathordozókat foglaltak le. A Budapest Airport jogi igazgatóját a lakásán fogták el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.