MSZP: az Orbán-levél törvényellenes és etikátlan

Az MSZP szerint törvényellenes és etikátlan politikai tartalmú levelekkel zaklatni az ÁNTSZ-vezetőit, köztisztviselőit - mondta Kökény Mihály szocialista képviselő a Fidesz elnökének a tisztiorvosi szolgálathoz írt leveléről.

A kormánypárti politikus csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte: Orbán Viktor ezzel a levéllel megsérti a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt, amely szerint a közügyeket pártpolitikától független köztisztviselők intézzék. Elfogadhatatlan, hogy a Fidesz elnöke ezt nem tartja magára nézve kötelezőnek - mondta.

Hozzátette: általánosan elfogadott követelmény az is, hogy a munkahelyeken tilos bármilyen pártpolitikai kampányt folytatni. A patikákhoz intézett levél szerinte ezt a szabályt is sérti, hiszen a gyógyszerészek törvényben előírt közfeladatot látnak el, "megérdemelnék, hogy a pártpolitika legalább a gyógyszertárakban hagyja őket békén".
A Fidesz elnöke eddig minden levelével átlépett minden írott és íratlan szabályt - fogalmazott Kökény Mihály, aki szerint a levél "nem jó irány", és a közeljövő lehet, hogy visszahozza a múltat, a munkahelyi pártpolitizálást. Mint mondta, bíznak benne, hogy a kampányban az ilyen típusú levelezés nem folytatódik.

A szocialista képviselő szerint felvetődik az a kérdés is, hogy milyen listát vezet a Fidesz az emberekről, mennyi és milyen pénzekből küldik ki ezeket a "kéretlen anyagokat".

Az nem válasz, hogy az óvodák, rendőrkapitányságok, patikák címe nyilvános, mert ezeknek a leveleknek a nagy része névre szóló bérlevél - jegyezte meg.

A levél tartalmáról a politikus azt mondta, hogy a hétfőn elfogadott költségvetéssel az egészségügyi intézményrendszer működtetésére szánt forrásokat növelték. Ez összesen 757 milliárd forint az egészségbiztosítás költségvetésében.

Az egészségügy nem tartozik a költségvetés vesztesei közé - hangsúlyozta, hozzátéve: a járulékok csökkentése miatt is több marad a szolgáltatóknál, az intézményeknél, így az ÁNTSZ-nél is. Kökény Mihány szerint a Fidesz elnökének állításával szemben a tisztiorvosi szolgálat működése nincs veszélyben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.