MSZP: az al-Kaida az egész nyugati civilizáció ellen intézett támadást

A tíz évvel ezelőtti összehangolt terrorakció nemcsak egyéni tragédiákról szólt, az al-Kaida ezen a napon az egész nyugati civilizáció ellen intézett támadást az Egyesült Államok területén - írta az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében az MSZP elnöke és frakcióvezetője; Mesterházy Attila a támadás áldozataira emlékezve hangsúlyozta, szeptember 11-e nem a muzulmán világ és Amerika csatája volt, hanem egy szélsőséges terrorszervezet támadása a nyugati kultúra ellen.

Mesterházy Attila úgy fogalmazott, hogy az emlékezés mellett a tanulságokat is le kell vonni, értve ezen nemcsak a biztonsági intézkedéseket, az elővigyázatosságot és a terror elleni háborúk tanulságait, hanem azt is, hogy a kultúrák közötti harmonikus együttélés, a szélsőségek megfékezése a békés jövő záloga. Mint leszögezte: az erőszak ellenszere a tolerancia, a másik és mások elfogadása.

Az MSZP elnöke emlékeztetett arra, hogy a NATO, majd később az Európai Unió tagjaként Magyarország is csatlakozott az "Egyesült Államok terror elleni elkötelezett küzdelméhez". Számos politikai és katonai szakértő, a közélet jeles személyiségei már e küzdelem kezdetén hangsúlyozták: elhúzódó harcra van kilátás, kitartásra és elszántságra van szükség a szélsőséges erőkkel szembeni győzelemhez - tette hozzá.

A szocialista politikus felhívta a figyelmet, hogy a küzdelem máig nem ért véget, Magyarország továbbra is becsülettel kiveszi a részét az iraki és afganisztáni demokratikus átalakulást elősegítő katonai, politikai és gazdasági szerepvállalás hosszú távú feladatainak sorából. Magyarország érdeke is egy biztonságosabb, demokratikusabb, kiszámíthatóbb világ létrejötte.

Az MSZP a létrejötte óta küzd azért, hogy Európa és a nyugati civilizáció részeként Magyarország nyitott, szélsőségektől mentes, befogadó kultúrává váljon, ahol a társadalmi különbségek folyamatosan csökkennek, az ideológiai különbségek pedig csak vitákhoz, de nem erőszakhoz vezetnek - írta Mesterházy Attila.

A pártelnök végül hangsúlyozta, hogy tíz évvel ezelőtt Magyarország egyik legfontosabb szövetségesének  társadalmi békéjét dúlták fel a terroristák. Az akkori események mélyen beleégtek az amerikaiak emlékezetébe, családok ezrei gyászolnak ma is. A Magyar Szocialista Párt a gyászoló amerikaiakkal szolidaritást vállal és vár ma el minden magyar állampolgártól - írta Mesterházy Attila.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.