MSZP: a rasszizmus fekélyes seb a társadalom testén

A gyűlölet, a rasszizmus sötét és fekélyes seb a társadalom testén, amit ha nem távolítunk el, pusztuláshoz vezet - írta a Tatárszentgyörgyön öt évvel ezelőtt történt romagyilkosság évfordulója alkalmából Mesterházy Attila, az összefogás miniszterelnök-jelöltje és Teleki László az MSZP elnökségi tagja az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményben.

Megfogalmazásuk szerint, a Tatárszentgyörgyön történt gyilkosság, "a holokausztot visszaidéző gyilkos hajnal soha nem merülhet feledésbe!". Egy óvodáskorú kisgyermeknek, Csorba Robikának és 27 éves édesapjának azért kellett meghalnia, mert cigánynak született. A felgyújtott házból menekülő apát és fiát sörétes vadászfegyverekkel, hidegvérrel kivégezték - írták a közleményben.

Az MSZP elnöke és a párt elnökségi tagja szerint "a szélsőséges eszméket vallók nem csak a Csorba család, hanem országunk életére törtek. A kivégzés nem csak a Csorba család, vagy a cigányság, hanem mindannyiunk gyásza és fájdalma".

Ugyanakkor "sajnálatos, hogy a faluszéli házak lakói ellen végrehajtott támadások nem rázták meg kellően társadalmunkat, a gyűlölködés, a kirekesztés, a társadalmi kitaszítottság ma is tetten érhető közintézményeinkben, köztereinken és hétköznapjainkban". Annál is inkább, mert "hét évtizeddel ezelőtt ugyanezen eszmék alapján gázkamrák és kivégzőosztagok oltották ki emberek millióinak az életét, ezért a jóérzésű emberek, a demokraták nem engedhetik, hogy a fajelméleten alapuló rendszerek, ideológiák újra kicsírázzanak" - fogalmaznak.

"Időben gátat kell szabnunk a könyvégetéseknek, a gettósításoknak, a közrendvédelmi telepek építésének, annak, hogy szociális és társadalmi problémákat kizárólag rendpárti törvények alkotásával akarjanak megoldani" - írta Mesterházy Attila és Teleki László a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.