MSZP: a pénzköltést és a megtakarítást is megemelt adó sújtja

Józsa István szerint a tranzakciós illeték megemelésével a pénzköltést, a kamatjövedelem terheinek növelésével pedig a megtakarításokat is az eddiginél nagyobb adó sújtja majd.

Az MSZP gazdasági ügyekért felelős frakcióvezető-helyettese azt mondta: a szocialisták ellenzik a kettős adóztatást, márpedig a tranzakciós illeték lényege, hogy az emberek csak újabb levonás után juthatnak hozzá már adózott jövedelmükhöz, és pénzbe kerül minden más fizetési művelethez hasonlóan a csekkbefizetés is.

Az MSZP azt is ellenzi, hogy a megtakarítások kamatjövedelmét 16 helyett 22 százalékos adó terhelje. A további 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás bevezetése azt jelenti, hogy a kormány idén augusztustól 10, jövőre pedig 24 milliárd forintot vesz el a megtakarítással rendelkezőktől - fejtette ki.

A szocialista politikus szerint a "Varga-csomag" drágábba teszi a tankolást, mivel a bányajáradék megemelése az üzemanyagok árának további növekedéséhez vezet, míg a távközlési adó felemelése a telefonálás - Magyarországon már most is kiugróan magasnak számító - költségeit növeli.

Józsa István megismételte, hogy az MSZP feleslegesnek tartja a nagyjából 150 milliárd forintos megszorító csomagot. Hozzátette: a bankok és a szolgáltatók az adóemelések 80-90 százalékát áthárították a fogyasztókra, így most is erre kell számítani.

A sorozatos adóemelések miatt ma már 2 százalékponttal magasabb az átlagos adóterhelés, mint a 2010-es kormányváltáskor - jelentette ki.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn ismertette, hogy a kormány tranzakciós illeték, a vállalkozások távközlési adója és a bányajáradék emelését, valamint az egészségügyi hozzájárulás kiterjesztését kezdeményezi azért, hogy az államháztartási hiány ne induljon ismét növekedésnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.