MSZP: a kormány Magyarország elleni összeesküvéssel vádolja a nemzetközi szervezeteket

Az MSZP szerint a kormány ahelyett hogy hallgatna a magyarországi szabadságjogok látványos és drasztikus megnyirbálására figyelmeztető nemzetközi szervezetekre, összeesküvéssel vádolja azokat.

Lendvai Ildikó, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának szocialista tagja az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írja: az ENSZ, az Európa Tanács, az Európai Parlament és az EBESZ után legutóbb a Freedom House (FH) nevű nemzetközi jogvédő szervezet is aggasztónak ítélte a szabadságjogok magyarországi alakulását.

Az ellenzéki képviselő szerint az FH legújabb jelentésben négy kategóriában, különösen a demokratikus kormányzás terén állapítottak meg komoly, a "magyarországi demokrácia fejlődésében 1989 óta a legjelentősebb" visszaesést, amivel Magyarország a "még elfogadható állapotú demokráciák közül a legutolsó helyre" szorult vissza.

"Az ébresztőóra ennél hangosabban már nem is szólhatna, de a kormány még mindig nem ébred" - fogalmaz Lendvai Ildikó, aki szerint a kabinet reakciójában azt ismételgeti, hogy rajtuk kívül mindenki téved, ők mennek jó irányba, "csak valahogy mindenki szembejön". "A jelentést, ahogy ezt már az európai állásfoglalásokkal és az ENSZ-megbízott álláspontjával is tették, tendenciózusnak, egy Magyarország ellen "szisztematikusan felépített szempontrendszer eredményének, vagyis egy világméretű összeesküvés részének tekintik, amelyben lassan az egész világ részt vesz" - fejti ki.

Lendvai Ildikó közleményében azt javasolja a kormánynak, ha "gondja van a hazánkba érkező magas rangú vendég: Hillary Clinton szórakoztatásával, említsék meg neki összeesküvés-elméletüket (...), bizonyára jól fog mulatni".

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációs államtitkár kedden az MTI-nek azt mondta, a Freedom House (FH) hétfőn közzétett jelentése figyelmen kívül hagyja az Európai Bizottság megállapításait a magyar médiatörvényről, és ellentmond a jogvédő szervezet saját, májusi sajtószabadság-jelentése Magyarországról szóló állításának is. A FH-jelentés abból a szempontból meglepő, hogy ellentmond a szervezet saját, májusi, sajtószabadságról szóló jelentésének, amelyben "egyértelműen le van írva, hogy Magyarországon a sajtó szabad" - húzta alá az államtitkár, kiemelve, hogy Magyarországon a sajtó teljes mértékben szabad, semmi ok a megfogalmazott aggodalmakra.

Magyarországon az általa vizsgált hét kategória közül négyben állapított meg visszalépést a közép- és kelet-európai országok, valamint a volt Szovjetunió tagállamai demokratikus fejlődésének tavalyi fejleményeit értékelő, Nations in Transit 2011 című, hétfőn közzétett éves jelentésében a Freedom House. A washingtoni központú, független nemzetközi jogvédő szervezet jelentése egyebek mellett azt állapította meg, hogy az EU-tagország Magyarországon a demokratikus kormányzásban és a média függetlenségében jelentős "visszaesés" történt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.