MSZP: a kormány a szegényekkel fizetteti meg saját kudarcát

A kormány a szegény emberekkel fizetteti meg sikertelenségének, gazdaságpolitikai kudarcainak az árát - így értékelte a Széll Kálmán-terv új változatában szereplő három adónem bevezetését az MSZP.

Józsa István frakcióvezető-helyettes szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a baleseti és a telefonadó, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése – amiről szerdán döntött a kormány – újabb megszorítást, méltánytalan és igazságtalan adóemelést jelent.

Véleménye szerint hazugság, hogy ez a gazdaságpolitika a növekedés felé vezet, és a kormány két év alatt egyetlen célját sem érte el.

Mint mondta, igazságtalan, hogy a kormány megadóztatja a telefonálást és a fizetések felvételét is. Hozzátette: egyértelmű, hogy a vállalatok ezeket a terheket áthárítják majd az ügyfeleikre. Azt pedig csúsztatásnak nevezte, hogy a kormány a jövedelmek helyett a fogyasztást adóztatja, az új adónemek ugyanis döntően a szegények terheit növelik.

Józsa István szerint a francia választások eredménye azt igazolja, mára Európában is belátták, hogy a kizárólag megszorításokra épülő gazdaságpolitika nem vezet eredményre, nem hoz növekedést. Ezért azt sürgette, hogy a kormány az újabb adóemelések helyett hívjon össze gazdasági csúcsot, ahol megvitathatják a növekedést célzó szakmai javaslatokat.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán jelentette be, hogy július 1-jétől bevezetik a távközlési adót. Az első tíz perc beszélgetés ingyenes lesz, afölött 2 forint adót kell fizetni percenként, a magánszemélyeknek maximum hétszáz forintot havonta. A pénzügyi tranzakciós illeték 1 ezrelék lesz, ebből 130 milliárd forint bevétele származik a költségvetésnek. Matolcsy György bejelentette az egységes biztosítási adó bevezetését is 2013-tól, ami kiváltja a biztosítási szférában jelenleg érvényes szektorális baleseti és tűzvédelmi adót.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta: azzal számolnak, hogy a társaságok megpróbálják majd átterhelni az adót a fogyasztókra, de az erős verseny miatt ez nem fog sikerülni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.