MSZP: a GDP alapján nincs ok az örömre

Az MSZP szerint a Fidesz nagyot mond, és a kicsinek örül.

Katona Tamás - aki mint egykori szocialista pénzügyminisztériumi államtitkár jegyzi közleményét - így reagált a többi közt a statisztikai hivatal pénteken közölt adataira, arra, hogy a bruttó hazai termék 2,7 százalékkal emelkedett 2013 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy akár 2 százalék felett is lehet az idei gazdasági növekedés.

Az MSZP-s politikus közleményében arra emlékeztetett: Matolcsy György 2010-ben még 7 százalékos gazdasági növekedést prognosztizált 2013-ra, 2014-re.

"Az első Széll Kálmán megszorító csomag 2011-es bejelentésekor már csak 4-6 százalékos gazdasági növekedést jósolt az Orbán-Matolcsy kettős" - írta, hozzátéve: csütörtökön Kínában a miniszterelnök ismét 4 százalékos bővülést ígért, de már csak 2016-ra.

Szerinte a valóság ezzel szemben az, hogy a magyar gazdaság 2013 negyedik negyedévében is csak a 2011-es szinten tudott teljesíteni. A politikus ezt is a Fidesz-kormánytól független körülményeknek tulajdonítja: a jó időjárásnak, az uniós forrásból épült beruházásoknak és a baloldali kormányok által hazánkba hozott autógyáraknak.

Azt írta, az egész évet tekintve a magyar gazdaság 2013-as teljesítménye még a 2011-es adatoktól is elmarad: a valódi, adófizető munkahelyek száma például sokkal kevesebb, és a reálbérek sem érik el a 2011-es szintet.

Katona Tamás úgy véli: egyetlen gazdasági miniszter sem állhat ki "dicsekedni", amíg 4,6 millióan élnek a létminimum alatt és csaknem félmillió gyermek éhezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.