MSZP: a gárdatüntetés az ország szégyene

Az MSZP arra szólította fel a kormányt, hogy "ne adjon teret az ordas szélsőségeknek", és alkosson olyan világos jogszabályi környezetet, amely "határozottan megtiltja a kirekesztő eszméket hirdető szervezetek utcán való masírozását".

Az egész országra nézve szégyennek nevezte a Magyar Gárda megalakulásáról megemlékező fővárosi rendezvényt az MSZP az MTI-hez eljuttatott közleményében. A párt szerint álságos, hogy a szélsőjobboldali demonstrációt azért lehetett engedélyezni, mert nem a betiltott Magyar Gárda szervezte.

"A fideszes hatalomgyakorlók tudják ezt, de sunyi módon elfordítják a szemüket, vagy talán még oda is kacsintanak" - írta a szocialista párt.


A közleményben felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy Magyarországon még mindig megtartható egy olyan rendezvény, "amin egy nyíltan rasszista - cigánygyűlölő és antiszemita - szervezet félkatonai egységei egyenruhában masíroznak".

A jogerősen betiltott Magyar Gárda megalakulásának ötödik évfordulójáról tartottak megemlékezést szombaton a fővárosi Hősök terén. A rendezvényen mások mellett felszólalt Vona Gábor, a Jobbik elnöke is.

A résztvevők a Kodály köröndön gyülekeztek, majd alakzatban, dobszóra vonultak a Hősök terére. A vonulók különböző egyenruhákat viseltek: sokan fekete vagy terepszínű gyakorlóruhában, védőfelszerelésben, katonai rohamsisakban, gázmaszkkal az oldalukon tették meg az utat.

A gárdatagoknak a Hősök terére történő bevonulása közben és a rendezvényük alatt mintegy százan tartottak ellendemonstrációt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.