MSZP: a Fidesz ne adjon politikai megrendeléseket az ügyészségnek

Az MSZP arra szólítja fel a Fideszt, hogy ne adjon politikai megrendeléseket az ügyészégnek, a bíróságnak és a rendőrségnek. A párt vezetői szerdán kiálltak Molnár Gyula újdudai szocialista polgármester mellett, akit egy ingatlan tulajdonjogának átruházása kapcsán gyanúsítotti kihallgatásra idézett be az ügyészség.

Mesterházy Attila pártelnök az MSZP vezetőségének részvételével tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: szolidaritásukat fejezik ki, segítik őket és kiállnak minden jelöltjük mellett, akit "aljas támadás ért a kampányban". Felidézte Kövér László fideszes politikus korábbi kijelentését, majd leszögezte: a szocialisták egyesével és csoportosan sem "vadászhatók le".

Véleménye szerint nem előzmény nélküli, ami a kampányban történik, de "ilyen mennyiségű mocsokra" még nem volt példa. Emlékeztetett: a Fidesz azt ígérte a kampányban, hogy törvényes lesz az elszámoltatás. Ezzel az MSZP is egyetért, de az nem normális, hogy a Fidesz azt gondolja, az ügyészséget, a bíróságot vagy a rendőrséget fel lehet használni más emberek lejáratására - mondta.

Megjegyezte, a kónyi hangfelvétel kapcsán derült ki, hogy a jelöltek fejében benne van az, hogy lehet ilyen jellegű megrendeléseket megfogalmazni. Kiemelte: hisz abban, hogy ezek az intézmények függetlenül végzik a munkájukat és reményét fejezte ki, hogy ellen tudnak állni a politikai nyomásnak. Felhívta az ott dolgozók figyelmét arra, hogy mindig a szakmaiság és a jog betűje szerint kell eljárniuk.

A pártelnök szavai szerint megdöbbenéssel tapasztalták azt, hogy egy ezer napja tartó vizsgálat éppen most érkezett abba a szakaszába, hogy Molnár Gyulát - akinél lehet látni, hogy esélyes a választási győzelemre - beidézze az ügyészség.

Furcsának tartja, hogy az elmúlt három hétben sűrűsödtek meg az ehhez hasonló ügyek, amelyeknek a jobboldali média teret ad, több esetben például hamarabb számolva be egy idézésről, mint ahogy azt az érintett megtudja. Ugyanilyen furcsának tartja, hogy egy idézést az ügyészség szóvivőjének a közreműködésével kézbesítenek.

Szanyi Tibor kampányfőnök úgy fogalmazott: a Molnár Gyulával történteket nem provokációnak, hanem aljas hajszának tekintik, ami már megközelíti a politikai agresszió fogalmát. Szokatlannak tartja, hogy az ügyészség egy kampányrendezvényen kézbesíti az idézést, ami szerinte nem szakszerű munka. (Ezt a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője cáfolta.)

Arra kérte az ügyészség vezetőit, gondolkodjanak el azon, hogy a munkatársaik jogszerűen és morálisan helyesen jártak-e el. Azt üzente a Fidesznek: kormányzásra és nem politikai terrorra kapott felhatalmazást.
Molnár Gyula, Újbuda szocialista polgármester-jelöltje hangsúlyozta: vállalja a vizsgálatot, mert megalapozatlan a gyanúsítás. Úgy látja, ez arról szól, hogy az esélyes polgármesterek egyikét, aki nem parlamenti képviselő, arra késztessék, ne a kampánnyal foglalkozzon. Nem a lóláb lóg ki, hanem a ló - fogalmazott.

A szocialista politikus megerősítette, kedden a polgármesteri vita előtt hivatalosan is átvette az idézést. Gyurcsány Ferenc is foglalkozik az üggyel szerdai blogbejegyzésében. A volt kormányfő azt írta, az ügyészek vagy alkalmatlanok, vagy tisztességtelenek, szerinte ugyanis a holdon él az az ügyész, aki nem érti, hogy a gyanúsítás időzítésével indokolatlanul beavatkozott a politikába. Hangsúlyozta: hisz Molnár Gyula ártatlanságában és szerinte ideje lenne kiállni embereik, politikustársaik, barátaik mellett. Vagy hagyjuk, hogy egyesével levadásszanak mindenkit? - tette fel a kérdést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.