MSZP: a Fidesz kivéreztette az egészségügyet

A Fidesz elhallgatja, hogy a háziorvosi praxisok esetében nincs rezsicsökkentés, a rendelők ugyanis nem számítanak lakossági fogyasztónak. A praxisok ugyanolyan magas számlát fizetnek, mint bármelyik profitorientált vállalkozás - közölte Rónai György egészségpolitikus.

- Választási sikerünk esetén a Mesterházy Attila vezette kormány azonnali húsz százalékos finanszírozás emelést fogadtat el a parlamenttel, majd 2015-től folyamatosan megduplázzuk az alapellátásra szánt forrásokj összegét, csökkentjük az adminisztrációs terheket, és felszámoljuk a várólistákat - közölte Rónai György orvos, az MSZP egészségpolitikusa, az ellenzéki Összefogás egyik debreceni parlamenti képviselőjelöltje.

Elmondása szerint a Fidesz nemzeti ügynek tekintette az egészségügyi ellátás megmentését, bérfejlesztést, mindenkinek járó, magas színvonalú, könnyen elérhető egészségügyi ellátást ígért, de az elmúlt négy év kormányzása bebizonyította, hogy ezek mind csak választási ígéretek maradtak.

Rónai György közölte: azt ígérték, hogy megválasztásuk esetén 200 milliárd forint azonnali pluszforrást nyújtanak, ezzel szemben most mindössze 10 milliárd forintos többelforrást jelentettek be április elsejétől.  Föltette a kérdést: a Fidesz úgy gondolja, hogy öt százalékos emeléssel, kb. bruttó 48 ezer forint plusz finanszírozással megoldotta az alapellátás helyzetét?

Hozzátette: a háziorvosi praxisok tartósan alulfinanszírozottak, ha a benne dolgozók megkapják a közalkalmazotti bértábla szerinti munkabérüket, alig marad pénz a működtetésre. A politikus kijelentette: a Fidesz elhallgatja, hogy a kényszervállalkozói formában működtetett háziorvosi rendelők esetében nem érvényesül a sikertörténetként elhíresült rezsicsökkentés. A háziorvosok ugyanis nem számítanak lakossági fogyasztónak, így ők ugyanolyan magas számlát fizetnek, mint bármelyik profitorientált nagy vállalkozás. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.