MSZP: a Fidesz bedönti az egészségügyet

Totális káoszt okoz a vasárnap életbe lépő egészségügyi struktúra átalakítása – állítja Havas Szófia, az MSZP fővárosi egészségpolitikusa.

A poltikus szerint az egy hónapos türelmi időszak nem elegendő arra, hogy a betegek, a háziorvosok vagy az intézmények felkészüljenek. Nem lehet felkészülni arra, ami logikátlan, elképesztő „utazásokra” kényszeríti a betegeket és hozzátartozóikat. Minden érintett az utolsó pillanatban kapta meg az új működési modellt, de a lakosság még mindig nem kapott tájékoztatást.

Havas Szófia szerint érthetetlen, hogy a szentgotthárdi térséghez tartozó betegeknek miért kell a 493 kilométerre lévő szegedi intézménybe menniük, vagy 331 kilométert megtenniük Budapestre, hogy gyermekrehabilitációs osztályra vagy reumatológiai osztályra kerüljenek. Egyes ellátások tekintetében a szentgotthárdiak Heves megyéhez is tartoznak.  

Megjegyezte: totálisan alkalmatlan a betegutak rövidítésére az új egészségügyi modell. Nyomát sem látni az ésszerű racionalizálásnak, hiszen aki Budapest II. kerületében lakik, annak Szegedre, Törökbálintra, Veresegyházára és Budapestre kell utaznia egy-egy betegség kapcsán. Ki fogja ezeket az utazásokat megfizetni? Hogy fogják a hozzátartozók látogatni a betegeket?!

Hozzátette: bár a kormányzati kommunikáció szerint egyetlen intézményt se zárnak be, ugyanakkor 6 intézményben teljesen megszűnik az aktív ellátás, magyarán a kórház megszűnik mint kórház. Mint mondta: további 50 kórházban zárnak be osztályok, összesen 2150 aktív ágyat szüntetnek meg. A Fidesz az ágycsökkentést titokban, minden társadalmi párbeszédet mellőzve hajtotta végre! A költségvetés számaiból az is kiderült, hogy az ágazati forráskivonás miatt a megmaradó intézményeket sem lehet tisztességesen fenntartani.

Havas Szófia szerint a Fidesz egészségpolitikája nyomán eddig csak azért nem omlott össze az egészségügy, mert benne a dolgozók erejükön felül is teszik a dolgukat, elllátják a betegeket. Ezért elismeréssel adózunk mindenkinek, aki a magyar egészségügyben dolgozik a mai áldatlan körülmények ellenére. A kormány azonban nem becsüli ezt az áldozatos munkát, amit az ágazatban dolgozók végeznek. Elismerés helyett hitegetést, újabb és újabb terheket kapnak az ágazatban dolgozók. A 2012-es Semmelweis-nap sajnos nem az elismerésről szól, hanem egy cserbenhagyott szakma további értelmetlen átalakításáról – mondta végül.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.