MSZP: a "narancsuralmi különadók" emelik a gyógyszerárakat

A gyógyszeripart is a reménytelenség szakadékába sodorja a kormány, a különterhek ugyanis ellehetetlenítik ezeknek a cégeknek a működését – állítja közleményében Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője.

A Fidesz hazai termékeket „védő” politikájának nyomán a Richter gyógyszergyár magyarországi forgalma a ma kiadott jelentésük szerint egy év alatt 10,8 százalékkal csökkent. Ilyen mértékű visszaesésre nem volt még példa a cég történetében. Az Egis még ennél is rosszabbul járt, mert bevételeinek 30 százaléka a hazai eladásokból származik, így a narancsuralmi különadók még jobban sújtják – írja közleményében a szocialista politikus.

Arra a kormányzati érvre, hogy külföldön is különadókat vetnek ki a gyógyszeriparra, Tukacs István úgy reagált: máshol is vannak ugyan hasonló intézkedések, ám ebben a szektorban Magyarországon vezették be a legtöbb fajta és legnagyobb mértékű megszorítást.

A képviselő figyelmeztet arra: a gyógyszergyárak ellehetetlenítése és a gyógyszerkassza brutális megvágása egyaránt a gyógyszerárak drasztikus emelkedését vonja maga után, ami a lakosság amúgy is csökkenő bevételei miatt társadalmi katasztrófához vezethet. A keményen lecsökkentett támogatások miatt éppen azok nem fognak tudni lépést tartani a megszaladó árakkal, akik a leginkább rászorulnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.