MSZP: 300 ezer forint lehet egy panellakás ingatlanadója jövőre

Az MSZP szerint a Fidesz-kormány által tervezett ingatlanadó miatt egy tízmillió forint értékű panellakásban élő családnak jövőre akár 300 ezer forintot is kellene fizetnie. A párt szerint az MSZP-kormány idején tervezett, és a Fidesz által akkor támadott ingatlanadó mértéke tizenkétszer alacsonyabb lett volna, mint ami a mostani javaslatban szerepel.

Lukács Zoltán szocialista országgyűlési képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az MSZP-kormány idején tervezett, és a Fidesz által akkor támadott ingatlanadó mértéke tizenkétszer alacsonyabb lett volna, mint a mostani javaslat.

Lukács Zoltán úgy látja, a mostani elképzelések szerint az önkormányzatok akár három százalékos ingatlanadót is kivethetnének az emberek lakásaira, akik szavai szerint már így is el vannak adósodva.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány javaslata alapján a telek- és építményadó felső határát eltörölnék, így az önkormányzatok szabadon határozhatják majd meg ezen adók mértékét.

Cinikusnak mondta azt a megoldást, amelynek lényege, hogy "elviszik az önkormányzatok pénzét", de lehetőséget biztosítanak a számukra, hogy ilyen nagymértékű adókat vessenek ki. Úgy fogalmazott, a kormányzat ezzel megpróbálja az önkormányzatokra áttolni a terhet és a felelősséget. Lukács Zoltán szerint az önkormányzatoktól több forrást visznek el, mint amennyit a feladatok elvonása indokolna.

Elmondta, az MSZP szerint a kormány által benyújtott jövő évre szóló költségvetési tervezet az elszegényedés, a megszorítás büdzséje. Úgy látják, a tervezetben leírt számok nem tarthatók, ezért azt vissza kellene vonni, továbbá megfontolni az MSZP alternatív költségvetési javaslatait.

Szerdán a fideszes Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke azt mondta, "szó sincs arról, hogy bármilyen ingatlanadó kerülne bevezetésre". Kifejtette, hogy eddig is ki lehetett vetni építményadót négyzetméter és érték alapon, ez ezután is így van. Jelezte, hogy az ingatlan forgalmi értékére vonatkozó 3 százalékos felső korlát nem biztos, hogy így marad, annak felülvizsgálatát kérte, mert több önkormányzat számára hátrányos lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.