Az SZDSZ és az MSZP biztosítja a kellő többséget

Az MSZP és az SZDSZ hétfőn véglegesen megállapodott abban, hogy nem hagyományos kormánykoalíciót hoznak létre, hanem csak parlamenti többséget biztosítanának az új kormánynak. A miniszterelnök korai távozását a megbeszélésről azzal magyarázták, hogy "csak éhes volt". Tárgyaltak az ellenzéki pártok is egy lehetséges közös miniszterelnök-jelöltről. Az MDF, az SZDSZ, a Fidesz és a KDNP képviselője is elment a megbeszélésre, de távol állnak egymástól az álláspontok.

Az MSZP és az SZDSZ mindössze  "puhatolózó" egyeztetése abból is következett, hogy az SZDSZ és az MSZP is szabad felhatalmazást adott a tárgyalások megkezdésére - de nem a megállapodásra.

Figyelemre méltó, hogy a tárgyalások előtt a két párt hogyan igyekezett szélesíteni mozgásterét. Fodor Gábor például annak hangoztatásával, hogy az új kormánynak a gazdasági és a társadalmi válságot együttesen kell kezelnie, Gyurcsány Ferenc pedig annak hangsúlyozásával, hogy több és más programra, illetve nyitott, nemzeti kormányra van szükség.

Az egyik fő kérdés tehát az, hogy inkább egy Glatz Ferenc típusú, tekintélyes társadalomtudós, vagy egy a pénzpiacokat megnyugtatni képes válságmenedzser (mint Surányi)  legyen-e a miniszterelnök.

Egyelőre az sem világos, hogy milyen program mentén képzelik el az új kormány megalakítását. Nem lehet tudni, hogy a Gyurcsány Ferenc által kívánatosnak tartott "több és más" kormányprogramba "belefér-e" a Reformszövetségé, melyhez az SZDSZ változatlanul ragaszkodik (igaz, nem minden betűjéhez), s amelynek társadalmi hatásait a szocialisták dermesztőnek tartják.

Párhuzamos mérlegelés

A megbeszélés után Fodor hangsúlyozta: még ezen a héten szeretnének a miniszterelnök-jelölt személyéről megállapodást kötni. Lapunk kérdésére, miszerint eddig azt mondta az SZDSZ, előbb a programról, majd a személyről kell megállapodni, a pártelnök azt válaszolta: mindkettőről párhuzamosan kell tárgyalni.

A jelölttel szembeni legfontosabb elvárás, hogy visszaállítsa az elvesztett hitelességet és bizalmat, és megnyugtatóan hasson a társadalom és a gazdaságra egyaránt. Ugyanakkor e kritériumoknak szerinte többen is megfelelnek, viszont – mint azt kérdésre válaszolva hangsúlyozta – nem az ő dolguk kormánynévsort összeállítani.

Az SZDSZ semmiképpen sem akar részt venni egy koalícióban, azaz politikusaik nem vesznek részt a következő kormányban.
 
Végezetül a kérdésre, az egyeztetésekről miért távozott idő előtt, sietve Gyurcsány Ferenc kormányfő, Fodor annyit felelt: „éhes volt”.

Lendvai: nem lesz MSZP-SZDSZ-koalíció

Az MSZP és az SZDSZ tárgyalásról Lendvai Ildikó elmondta: véglegesen megállapodott abban, hogy nem hagyományos kormánykoalíciót hoznak létre, hanem csak parlamenti többséget biztosítanának az új kormánynak, hogy az nyugodtan tudjon dolgozni.

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője hozzá tette: a szabaddemokratákkal megállapodtak arról i, hogy nem egyszerűen kormányfőt cserélnek, hanem közjogi értelemben is új kormány alakul. Kérdésre válaszolva nem zárta ki, hogy jelenlegi kormánytagok is szerepet vállaljanak a következő kabinetben, „senki sincs tiltólistán”.

Arra a felvetésre, hogy az SZDSZ a Refomszövetség programját tekinti kiindulási alapnak, Lendvai azt mondta: közös válságkezelő programra van szükség, részint a Reformszövetség, részint más programok alapján. A frakcióvezető beszámolója szerint mostantól naponta tárgyalnak, és néhány napon belül megállapodhatnak. „Nem látom esélyét, hogy ne egyeznénk meg” – jegyezte meg.

Az ellenzék külön tárgyalt - távolodó álláspontok?

Nem jutottak közőre nevezőre, azaz nem találtak mindannyiuknak megfelelő miniszterelnök-jelöltet az ellenzéki pártok. Inkább távolodtak egymástól az álláspontok.

Lendvai Ildikó és Fodor Gábor a parlamentben egyeztet
Lendvai Ildikó és Fodor Gábor a parlamentben egyeztet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.