MSZP: Az októberi népszavazás - buta üzenet Brüsszelnek

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) tagjai nem vesznek részt az október 2-ra kiírt népszavazáson, helyette az első Szabad Európa-napot kívánják megtartani - jelentette ki Molnár Gyula, az ellenzéki párt újonnan megválasztott elnöke Keszthelyen, ahol Mesterházy Attilával, a párt korábbi elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót.

Molnár Gyula úgy vélte: az október 2-ai népszavazásnak "nincs jogi következménye, a tárgya valójában nem létezik, és nem szól másról, mint egy buta üzenet Brüsszelnek".

Az MSZP azzal üzen, hogy nem vesz részt a népszavazáson, helyette az első Szabad Európa-napot rendezi meg. A nyitott MSZP programjának megfelelően erre a rendezvényre minden olyan pártot, civil szerveződést és szakszervezetet várnak, amelyik egyetért azzal, hogy "mi Európában akarunk maradni", és velük közösen megbeszélhetik, milyennek is képzeljük a jövőnket Európában - mondta az MSZP elnöke.

Hozzátette: "a szüleink, nagyszüleink titokban hallgatták a Szabad Európa Rádiót", és akkoriban arról az Európáról álmodtak, amit az a rádió képviselt. Ma pedig "ezek a fiatalemberek mintha félredobnák szüleink, nagyszüleink álmát, és mintha ki akarnák vezetni ezt az országot Európából" - mondta kormánypárti politikusokra utalva.

Miközben Nagy-Britannia megégette magát egy populista politikával, "aközben úgy látszik, hogy a magyar kormány úgy gondolja, lehet a tűzzel tovább is játszani". Azt üzenjük nekik, hogy "a tűz ideig-óráig melegít és jólesik, azonban ha túl közel kerülnek hozzá, akkor meg fogja őket égetni" - fejtegette Molnár Gyula.

Az utóbbi napokban az hangzott el a kormány "nagyon fontos embereitől, mintha tudnának egy alternatívát Magyarország számára az Európai Unión kívül". Ha ez így van, akkor mondják el őszintén, honnan lesz 8 ezer milliárd forint fejlesztésekre, mi fog történni a Balaton környékének megígért és a napokban visszavont 300 milliárdos fejlesztési csomaggal, és "milyen ország lesz az, ami nem Európán belül van" - sorolta kérdéseit a szocialisták elnöke.

Molnár Gyula úgy fogalmazott, hogy a most zajló kormányzati személycserék nem oldják meg a problémákat. "Úgy tűnt 2014-ben, hogy ezek tudnak kormányozni, csak közben mintha kicsit sokat lopnának, ma pedig az az érzésünk kezd kialakulni, hogy már csak azért kormányoznak, hogy lophassanak" - mondta.

Az MSZP zalai szervezetének a keszthelyi Helikon Strandon tartott hagyományos juliálisát kísérő sajtótájékoztatón Mesterházy Attila, a párt korábbi elnöke arról beszélt, hogy a kormány azonnal adjon számot, mi történt a Balatontól elvont 300 milliárdos fejlesztési forrással, mert a gazdaságfejlesztési, közlekedési, infrastrukturális fejlesztésekre nagyon sokan számítottak.

Magyarország európai uniós tagságát illető találgatások kapcsán a volt MSZP-elnök azt mondta: "Lázár János nem hülye politikus (...), nem véletlenül kezd el beszélni arról, hogy ő kilépne az Európai Unióból", majd nem sokkal később a kormányszóvivő is azt mondja magánemberként, hogy ő is kilépne az EU-ból, ha lenne ilyen népszavazás. "Egy politikusnak nincs külön magán- és közéleti véleménye, emögött az a stratégia van, hogy "Orbán Viktorék elkezdik tesztelni a közvéleményt", hogy mit gondolnának erről az emberek.

Elkezdték azt a forgatókönyvet kidolgozni, ami 2020 utánra lehetővé tesz egy népszavazást Magyarország számára, s ezzel "azt akarják előkészíteni, hogy a magyar emberek többsége a kilépés mellett voksoljon". Azért 2020 után, mert addigra elfogynak a hatalmas mennyiségű európai uniós pénzek, "a haverok tovább már nem tudnak lopni" - jelentette ki Mesterházy Attila.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.