MSZP: Nem magunkért nyertünk

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint az elmúlt időszakban a magyar társadalomban és a baloldalon is olyan reménykeltő dolgok történtek, amelyek bizonyítják, hogy igény van egy "szabadabb és igazságosabb Magyarországra".
Az ellenzéki politikus erről szerdán, a Magyar versenyképesség közép- és kelet-európai összefüggésekben címmel tartott budapesti konferencián beszélt, amelyet a Friedrich-Ebert-Stiftung, a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Táncsics Mihály Alapítvány közösen szervezett.

Tóbiás József a tanártüntetésekre és a vásárnapi boltzárról szóló népszavazás lehetőségére hivatkozva kiemelte, az MSZP-nek egy olyan "társadalmi kormányzási" modellt kell kínálnia, amelyre nem volt példa az elmúlt 25 évben és amely szembe megy a Fidesz jelenlegi, "hatalmi kormányzási" törekvéseivel. Az emberekben fel kell kelteni a reményt, hogy a demokratikus jogállam intézményei valójában az ő érdekeiket szolgálják és nem uralkodni akarnak rajtuk - fejtette ki.

A szocialista politikus szerint sokat elmond az Orbán-kormány működéséről, hogy meglepetésként kell kezelni a jogállam érvényesülését, mint ahogy az történt a Kúria vásárnapi zárva tartásról szerdán hozott döntésekor.

"Nem magunkért nyertünk" - fogalmazott Tóbiás József, aki szerint a referendum szintén azt mutatja meg, milyen társadalomban gondolkodnak a pártok, és lehetséges-e az emberek mindennapi életét alapvetően befolyásolni a megkérdezésük nélkül.

Az MSZP elnöke szólt arról is, hogy a történelmi tapasztalat alapján azok az országok tudják csökkenteni a szegénységet, amelyek "kinyitják a mobilitás csatornáit", aminek meghatározó eleme az iskolarendszer fejlesztése, mindenki számára elérhetővé tétele.

A Fidesz ezzel szemben minden ágazatban, így az oktatásban is "szűrni és szűkíteni" akar a demokratikus kontroll leépítésével és a személyi függőségek kialakításával ahelyett, hogy eszközt, esélyt adna a versenyképesség növeléséhez alapvető tudás fejlesztésére. A tudás mellett ráadásul a munka megbecsülése is csökken, a rendszert ugyanis ma nem a fejlődés, hanem a túlélés irányítja - tette hozzá Tóbiás József, aki szerint a kormány erre irányuló társadalompolitikája bezárja és alacsony fejlettségű országok közé helyezi Magyarországot, amivel folyamatossá teszi a társadalmi lecsúszást.

Baja Ferenc, a Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében azt mondta, Magyarország versenyképessége folyamatosan romlik, és ezt a negatív tendenciát csak egy olyan új kormány fordíthatja vissza, amely tekintettel van a nemzetközi piacokra.

Jan Niklas Engels, a Friedrich-Ebert-Stiftung Budapesti irodavezetője emlékeztetett, a szociáldemokrata értékek mellett elkötelezett alapítványuk szerint a versenyképességi mutatók értékelésekor többet kell vizsgálni egy adott ország termelési költségeinél és a polgárok jólétét kell középpontba állítani. A cél ugyanis az, hogyan lehet egy szabad és szolidáris társadalmat létrehozni fenntarthatóan növekvő gazdaság mellett, ahol a magasabb képzettségben és jobb egészségi állapotban is megvalósul a jólét - fűzte hozzá.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.