MSZP: Ne a munkaviszonyhoz kössék a családi pótlék kifizetését

Gyermek- és családellenesnek tartja az MSZP a 2015-ös költségvetést. A szocialisták arra szólítják fel a kormányt, tegyen le arról a szándékáról, hogy munkaviszonyhoz köti a családi pótlék kifizetését.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke szombaton Budapesten sajtótájékoztatón leszögezte: a családi pótlék a gyereknek jár, azért a szülő kapja meg, mert a gyereknek nem tudják utalni.

Értékelése szerint a kormány terveiben a megszorításoknál mindenképpen a család az első, azt sújtja leginkább. Az ellenzéki politikus szerint van pénz, csak a pénz "áramlási irányát meg kell fordítani", mert eddig a szegényektől vettek el és gazdagoknak adtak.

Jelezte: pártja ismét elő fogja venni a Simicska-adóról szóló tervét. Korózs Lajos elmondta, a 100 millió forintot meghaladó, legalább fele részt állami és uniós forrásból származó árbevételű cégek profitjának 5 százalék feletti részére 75 százalékos adót vetnének ki, ebből ötvenmilliárd forintot lehetne beszedni.

Korózs Lajos a megszorításokra példaként hozta fel a kozmetikai termékekre is kivetett termékdíjat, amit babaszappan-, dezodor-, tusfürdő és testápolóadónak nevezett. Hozzátette: a cafeteria adóterhének emelése legalább 20 ezer forintot vesz ki a családok zsebéből.

Vitatta azt a kormánypárti állítást, hogy sokkal több pénz jut gyermekétkeztetésre. "Ez nem igaz! Hazudnak!" - fogalmazott. Szerinte a múlt héten történt költségvetési átcsoportosítás pontosan ezt az állítást igazolja. Kifejtette: parkoltatják ezeket a pénzeket egy bizonyos költségvetési soron, aztán egyszer, amikor kedvük telik, elveszik. Emlékeztetett arra, hogy a kormány több mint 20 milliárd forintot csoportosított át a Klebersberg Intézményfenntartó Központhoz az önkormányzatok gyermekétkeztetésre fordítható forrásaiból.

Korózs Lajos kifogásolta azt is, hogy tavalyhoz képest 100 milliárddal, idénhez képest pedig 75 milliárd forinttal csökken a gyermekes családokra fordítható támogatás a költségvetésben a nemzeti család- és szociálpolitikai alapban. Elmondta, ebben az alapban van a többi között az anyasági támogatásra, családi pótlékra fordítható összeg.

Az ellenzéki képviselő szerint a kormánynak csak "az az ötszáz embernek a sorsa fontos, amelyik a szuperelithez tartozik, amelyik az orbáni hatalmat megtámasztja anyagilag".

Kérdésre válaszolva Korózs Lajos nem értett egyet azzal a kormányzati elképzeléssel sem, hogy csökkentenék a segélyekre fordított forrásokat és növelnék a közmunkára fordíthatóakat. Segélyekre szükség van; a munkavállalók a jövedelmükből adót és járulékot fizetnek a többi között azért, hogyha bajba kerülnek, akkor az államtól viszonzásként kapjanak valamit - tette hozzá.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.