MSZP: Mennyi csorgott vissza a Fidesz kasszájába a mutyikból?

Csak akkor támogatja az MSZP a bújtatott pártfinanszírozásról szóló határozati javaslatot, ha beleveszik a párt módosító javaslatát arról, hogy vizsgálják meg: a Fidesz körüli gazdasági érdekkörök támogatták-e a pártot - mondta Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján.
A politikus úgy vélte, 2010 és 2015 között az állami földek "fideszes haveri körön belüli szétosztása", a trafikmutyi, a takarékszövetkezeti szektor és más gazdasági területek átrendezése, a piac Fidesz-közeli oligarcháknak történő újraelosztása folyt az országban, és joggal vetődik fel a kérdés, hogy ezeket az intézkedéseket vajon a Fidesz mire használta a háttérben. E lépések egyik célja "úgymond a hálapénz szétterítése és a hívek megjutalmazása volt" - vélekedett.

Bangóné Borbély Ildikó kiemelte: a jelen határozati javaslat szempontjából nem mellékes, hogy a kiosztott közpénzek egy része ténylegesen visszafolyhatott-e a Fidesz pártkasszájába. Az MSZP ezért olyan módosító javaslatot nyújt be, amely alapján a Fidesz politikai tevékenységét 2010 és 2015 között megvizsgálnák annak feltárása érdekében, hogy "az állami földmutyi, a trafikmutyi, a takarékszövetkezeti szektor és más gazdasági területek átrendezése, újrafelosztása következtében a gazdasági élet nyertes szereplői a politikai pártok finanszírozására vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok tilalmába ütköző módon támogatták-e", továbbá abból a szempontból is vizsgálnák a Fidesz politikai tevékenységét, hogy a miniszterelnök "baráti körébe tartozó személyek, így különösen Mészáros Lőrinc, Simicska Lajos, Garancsi István és mások a politikai pártok finanszírozására vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok tilalmába ütköző módon támogatták-e" - magyarázta.

A képviselő közölte: csak akkor támogatják a törvényt, ha ez a módosító indítvány bele kerül a szövegbe.

Arra is kitért, hogy Bánki Erik (Fidesz) olyan módosító javaslatot nyújtott be, amely alapján az online játékokat azok kapják, akik kaszinót működtetnek, márpedig köztudott, hogy Andy Vajnának öt kaszinója is van. Ráadásul egy 2014-es törvénymódosítás nyomán nem kell áfát fizetni a kaszinók bevétele után, így évente 7 milliárd forint plusz bevételhez jut Andy Vajna cége - magyarázta. Hozzátette: feltehető a kérdés, hogy ebből "kinek kell hálásnak lenni".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.