MSZP-frakció: mandátum a 'széles társadalmi bázisú' kormánynak

Az MSZP képviselői készek mandátumot adni egy "széles társadalmi bázisú" kormány létrehozásához - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter, a párt alelnöke az MSZP-frakció ülése előtt újságíróknak.

A kongresszus azon döntése, hogy szélesebb bázisú kormányt kell létrehozni, amelynek a társadalmi háttere erősebb, hogy messzebbre, távolabbra hatóan tudjon kezdeményezéseket tenni azt is jelenti, hogy ehhez készek a szocialista párt politikusai és képviselői is mandátumot adni - válaszolta a szocialista politikus arra a kérdésre, mitől fognak a szocialista képviselők a jelenleginél szigorúbb javaslatokat megszavazni, olyanokat, amelyeket Gyurcsány Ferenccel nem.

Egy másik kérdésre, hogy lesz-e a Fidesz nélkül társadalmi támogatottsága az új kormánynak a parlamentben, a politikus azt mondta, azt hívják parlamenti demokráciának, amikor nem a pillanatnyi közvélemény-kutatási eredmények alapján kormányoznak, hanem az alapján, ki milyen parlamenti mandátumot kapott.

Lamperth Mónika, az MSZP elnökhelyettes újságíróknak arra a kérdésre, hogy nevek elhangzanak-e a frakcióülésen, közölte, egy-egy képviselőben megfogalmazódhat ilyen vagy olyan javaslat, és azt lehet, hogy elmondja. Az elnökhelyettes közölte, neki van jelöltje, de a nevet nem mondta meg.

A frakcióülés előtt Tóth Károly országgyűlési képviselő úgy vélte, csak az a kormány tud eredményes lenni, amely képes társadalmi bizalmat ébreszteni. A mostani kormány nem tudta megszerezni a társadalom bizalmát - tette hozzá.

Arra, hogy előre hozott választások nélkül lehet-e társadalmi bizalmat szerezni, a képviselő közölte, hogy jó kormányzással igen. Ha olyan kormány jön létre, amely iránt erősebb a társadalom bizalma mint a mostaninak lett a végére, akkor nagyobb esély van a válság kezelésére. Másrészt a válság hatásainak az állampolgárra eső része korlátozásának is nagyobb az esélye - fogalmazott.

Az MSZP-frakció mandátumot adott a párt tárgyalódelegációjának ahhoz, hogy a lehetséges miniszterelnök-jelöltet ne feltétlenül a párt, illetve a frakció soraiban keresse - mondta Lendvai Ildikó hétfőn a képviselőcsoport ülése után Budapesten újságíróknak. A frakció mandátumot adott olyan tárgyalások lefolytatására is, amelynek célja egy válságkezelő, minél szélesebb támogatással bíró nemzeti kormány alakítása - közölte a frakcióvezető. Lendvai Ildikó elmondta: a frakció azt is támogatta, hogy nem kell a hagyományos koalíciókötési formában gondolkodni, olyan kormányt szeretnének, amely a társadalom többsége mellett a parlament többségének támogatását is bírja. A politikus kérdésre válaszolva sem kívánt a lehetséges kormányfő-jelöltekről beszélni.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.