MSZP: Ezt az ügyet is elbliccelik Polték?

Az MSZP ismét azt kérdezi a Legfőbb Ügyészségtől: milyen korrupciógyanús ügyekben kérte az Európai Unió csalásellenes hivatala a magyar ügyészség vizsgálatát, indult-e eljárás ezekben az ügyekben. A szocialista Lukács Zoltán pénteken közölte: Rogán Antalnak is ki kell állnia, és el kell mondania, mi történt az általa vezetett V. kerületben éveken keresztül.
Az MSZP ismét azt kérdezi a Legfőbb Ügyészségtől: milyen korrupciógyanús ügyekben kérte az Európai Unió csalásellenes hivatala a magyar ügyészség vizsgálatát, indult-e eljárás ezekben az ügyekben. A szocialista Lukács Zoltán pénteken közölte: Rogán Antalnak is ki kell állnia, és el kell mondania, mi történt az általa vezetett V. kerületben éveken keresztül.

Az MSZP alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) korábban már több tucat ügyet jelzett a magyar ügyészségnek, azt kérve indítsanak vizsgálatot. Hozzátette: a legfőbb ügyész sem levélben, sem szóbeli kérdésére nem válaszolt arra, milyen ügyeket adott át az uniós hivatal.

Lukács Zoltán szerint az ügyészség nem bújhat a mögé a mondat mögé, hogy folyamatban lévő ügyekről nem nyilatkozik, mert ezek súlyos, korrupciós bűncselekmények, ezeket pedig ismertetni kell a nyilvánossággal. Megjegyezte: hosszasan tudná, sorolni azokat az ügyeket, amelyekben szívesen nyilatkozik az ügyészség.

Felidézte, hogy sajtóhírek szerint az OLAF az V. kerületet érintő Budapest Szíve program közbeszerzései miatt a Legfőbb Ügyészséghez fordult. Közölte, a hírek szerint olyan referenciákat kértek a cégektől, amelyek nem voltak szükségesek a munka elvégzéséhez, így a pályázati feltételeknek csak egy konzorcium felelt meg, amely magasabb áron dolgozott.

Lukács Zoltán úgy fogalmazott: Rogán Antal volt polgármester kerülete "hangos a korrupciótól", most már nemcsak a kerületi ingatlaneladásoknál, hanem egy uniós projektnél is úgy tűnik, nincsenek rendben az ügyek.

A frakcióvezető-helyettes szerint ki kellene állnia Rogán Antalnak is, aki most a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, és el kellene mondania, mi történt az általa vezetett V. kerületben éveken keresztül. Hozzátette: a Fidesz-frakciónak is válaszolnia kellene arra, azzal, hogy megtartják a frakcióvezetőt, azonosulnak-e azzal, amit Rogán Antal éveken keresztül "művelt" az V. kerületben.

DK: Rogán mondjon le mentelmi jogáról

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel Rogán Antalt a Fidesz frakcióvezetőjét, volt V. kerületi polgármestert, hogy a Budapest Szíve projekt ügyében indított uniós vizsgálat miatt mondjon le a mentelmi jogáról - erről Gy. Németh Erzsébet, a párt budapesti önkormányzati képviselője beszélt pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A DK elnökségi tagja, aki úgy fogalmazott, hogy EU nyomoz "Rogán Antal kerületében", egyúttal Tarlós István főpolgármestert is felszólította, hogy nyilatkozzon az ügyben történt esetleges csalásokról és minden segítséget adjon meg ezeknek az ügyeknek a kivizsgálásához.

Hangsúlyozta, hogy 15 milliárd forintból elkészült projekt három elemből áll, ebből egy a "Rogán Antal által vezetett belvároshoz", kettő pedig "a Tarlós István vezette" fővároshoz köthető.

Hangsúlyozta, hogy a sajtó szerint a 15 milliárd forintos végösszeg pedig akár 10-15 százalékkal is több lehet, mint az elvégzett munka valós értéke. Kiemelte: ha beigazolódik a csalás, akkor az EU akár 900-900 millió forintot is visszaigényelhet a fővárostól és a Belvárostól.

Ideje, hogy Rogán távozzon a közéletből

Az Együtt felszólítja a legfőbb ügyészt, azonnal adjon tájékoztatást arról, hogyan működött együtt az Európai Csalás Elleni Hivatallal a vizsgálatban. Ezt Szigetvári Viktor, a párt ügyvezető társelnöke mondta pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján, arra is felszólítva Polt Pétert: közölje, hogy mikor, "hány napon, hány órán belül" kíván nyomozást elrendelni az ügyben.

Abban bíznak, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, volt belvárosi polgármester távozik a közéletből, mert ez már a sokadik ügy, amikor Rogán Antal az adófizetők pénzét másra, illetve rosszul használja - tette hozzá Szigetvári Viktor.

Az V. kerületi önkormányzat pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy nem tudnak a Budapest Szíve projekttel összefüggő esetleges kifogásokról. A városrész sajtóosztálya tudatta, hogy minden szükséges anyagot megküldtek az Európai Csalás Elleni Hivatalnak. Kitértek arra is: a Belvárosi Főutca program első ütemét Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök adta át, a programot pedig Szigetvári Viktor kabinetfőnök egyeztette a polgármesterrel.

Szigetvári Viktor ez utóbbira reagálva azt mondta, a közlemény hazudik, semmi köze nem volt a program szakmai előkészítéséhez. "Talán arra gondolnak, hogy Bajnai Gordon szalagátvágásának a korrupt közbeszerzéshez lenne köze, de ez meg hazugság". Hangsúlyozta, hogy az akkori beosztott kollégái, egy 150 fős szervezet részeként valószínűleg részt vettek "a Bajnai Gordon által is átvágott szalag átvágásának előkészítésében, de ennek semmi köze nincsen a korrupt közbeszerzéshez".

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.