MSZP: Boltban nem is kapható termékek forgalmi adóját csökkentené a kormány

Minimálisra csökkentenék a szocialisták az alapvető élelmiszerek - így például a cukor, az étolja - forgalmi adóját. Az ellenzéki párt képviselője Gögös Zoltán azt mondta: "röhögőgörcsöt kapott", amikor meghallotta, hogy csökkentik a szarvasmarha, a kecske és a juh áfakulcsát öt százalékra, miután ezek a termékek nincsenek is kereskedelmi forgalomban.

Az MSZP módosító indítványt nyújt be az adótörvényekhez, javasolva az áfacsalásokban leginkább érintett cukor és étolaj áfájának csökkentését. Ezek mellett ismét kezdeményezik az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését is - közölte az ellenzéki párt elnökhelyettese vasárnap Budapesten.

Gőgös Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) előtt tartott sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy szerinte már a gyanú is elég lenne, hogy a beutazási tilalommal sújtott kormánytisztviselők ellen eljárás induljon. Hangsúlyozta: sokáig nem lehet vizsgálat nélkül hagyni az ügyet, mert az lesz a vége, hogy az adózók nem fognak adózni.

Az adótörvényekkel összefüggésben azt mondta, "röhögőgörcsöt kapott", amikor meghallotta, hogy csökkentik a szarvasmarha, a kecske és a juh áfakulcsát öt százalékra. "Ez egy vicc!" - mondta, azzal indokolt, hogy ezek a termékek - a negyedelt marhán kívül - nincsenek kereskedelmi forgalomban, ráadásul szinte az összes exportra megy.

Közölte, reméli, hogy a kormány nem akar az áfacsalásos történetbe "beleégni", és belátja, lépnie kell. Mint mondta, módosító indítványukban öt százalékra javasolják majd csökkenteni az olaj, a cukor, az alapvető élelmiszerek áfáját.

Gőgös Zoltán az internetadóval kapcsolatos, az NGM elé szervezett délutáni tüntetésről azt mondta, akkor lesz "fair" a demonstráció, ha nem csupán az internetadóról beszélnek azon, hanem erről "a népnyúzó, népnyomorgató problémáról" is, amelynek az egyik csúcsa a százmilliárdos áfacsalás.

Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai nagykövetség ügyvivője nyilatkozataiban egyszer sem mulasztott el utalni az áfacsalási ügyre, illetve az ő feljelentésére. Emlékeztetett arra, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán beszámolt egy áfacsaló-hálózat leleplezéséről. Ne gondolja senki, hogy erről az egy ügyről van szó, többen is nyomoz párhuzamosan a hatóság - hangsúlyozta. Hozzátette: "valamit elhallgatott Varga Mihály", hogy ez a hálózat közvetítő cégeken keresztül multinacionális bevásárlóközpontokba juttatta el az árút. A volt NAV-munkatárs azt kérdezte, az adóhivatal vajon vizsgálta ezeket az élelmiszerláncokat, elrendelt-e adóvizsgálatot náluk.

Horváth András azon véleményének adott hangot, hogy az áfa-előirányzat jelentős - 200-300 milliárd forintos - növelése a 2015-ös költségvetésben változásokat generálhatna az adóhivatalban, személyi változások miatt hatékonyabbá tenné az ellenőrzést ezen a területen és a korrupció ellen is hatna. Később megjegyezte, egy olyan rendszer működtetnek a NAV-on belül, amely képtelen fellépni a szervezett áfacsaló-hálózatok ellen. Értékelésre szerint az elmúlt egy évben a kormány is felismerte az áfacsalások súlyosságát, van változtatási szándék a kabinet részéről, de csak ígéretek szintjén.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.