MSZP-aláírásgyűjtés a bölcsődékért

A bölcsődei fejlesztés érdekében új aláírásgyűjtő kampányt indít az MSZP - jelentette be Lendvai Anna, a párt fővárosi képviselője szombaton Budapesten.

A szocialisták kezdeményezése azt célozza, hogy az országban induljon el egy nagyarányú bölcsődefejlesztési program, legyen újra ingyenes a bölcsőde, továbbá valamennyi bölcsődei dolgozó kapjon tisztességes bért - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Kifejtette: valamivel több mint 36 ezer három éven aluli gyermeknek van hely ma Magyarországon a bölcsődékben. Azok a kisgyermekes szülők, akiknek vissza kell menniük vagy vissza szeretnének menni dolgozni, sokszor reménytelen helyzetbe kerülnek, mert helyhiányra hivatkozva elutasítják kérelmüket a bölcsődékben - tette hozzá.

A politikus szakmai forrásokra hivatkozva azt mondta, legalább 50 ezer bölcsődei hely hiányzik, vagyis egyértelmű, hogy új bölcsődékre van szükség. Mindeközben, ahelyett, hogy a jövőbe fektetnének, a kormány "a sokadik focistadiont építi" - tette hozzá.

Lendvai Anna arra is kitért, a Fidesz-kormány törvénybe foglalta a bölcsődei gondozási díj bevezetését, vagyis annak lehetőségét, hogy az önkormányzatok térítési díjjal sújtsák a bölcsődés korú gyermekek szüleit. Ezáltal a fenntartók országos szinten 386 millió forinthoz jutottak, az összeg azonban semmilyen probléma kezelésére nem elegendő, csak arra jó, hogy távol tartsák a családokat a bölcsődéktől - fűzte hozzá.

Az MSZP szerint minden család számára biztosítani kell az ingyenes bölcsődei ellátást. "Az MSZP-kormány ezt fogja tenni: el fogjuk törölni a gondozási díjat és ezzel csökkenteni fogjuk a kisgyerekesek költségeit" - szögezte le a szocialista politikus.

Lendvai Anna azt is kiemelte, hogy egy átfogó bérrendezéssel anyagilag is el kell ismerni a bölcsődei dolgozók áldozatos munkáját. Az MSZP rugalmassá tenné a fizetett szülői szabadság igénybevételét is, hogy a szülői szabadság megosztásával a férfiak is aktívan bekapcsolódhassanak a gyermeknevelésbe - fejtette ki a politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.