„Aki tudja, elhagyja az országot”

Romokban az egészségügy, munkaerőhiány a turizmusban, feketegazdaság az élelmiszeriparban, balkáni bérek - ilyen az ország az MSZP szerint.
Az MSZP szerint a kormány reformjai csak a plakátokon működnek és azonnali béremelésre, valamint áfacsökkentésre van szükség. Harangozó Gábor, a párt országgyűlési képviselője szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a KSH adataiból is látszik, hogy többen hagyják el az országot, mint ahányan érkeznek. Ennek szerinte az az oka, hogy az árak elérték a nyugat-európai szintet, de a bérek csupán „balkáni színvonalon" vannak. Azt mondta, az ország így soha nem lesz versenyképes, aki tudja, elhagyja Magyarországot, amely így „lassan működésképtelen lesz".
 
Harangozó Gábor kifejtette: először az egészségügy került a működőképesség határára, gyakorlatilag „azért kell kórházakat bezáratni és átalakítani", mert nincsenek ápolók, orvosok. A turizmust is elérte az emberhiány - folytatta -, példaként említve, hogy a „Balatonon nem találnak a vendéglátóiparban képzett embereket", mert mindenki elhagyja az országot, aki ebben a szektorban dolgozik, hiszen Ausztriában a magyarországi fizetések sokszorosát megkeresik.
 
Közölte: az MSZP benyújtotta béremelési programját, és azt követeli a kormánytól, kezdje meg a bérek felzárkóztatását, hogy megakadályozzák mindenekelőtt a fiatalok kivándorlását. Harangozó Gábor szerint azonnali áfacsökkentésre is szükség van, ez „megszünteti a feketegazdaságot az élelmiszeriparban", így további legális munkahelyeket teremt. Kiemelte azt is, hogy vidéken, kistelepüléseken „egyáltalán nincsenek új munkahelyek", ezért a szocialista párt szerint olyan vidékfejlesztési hálózatot kell létrehozni, amely a szövetkezeti mozgalom újraélesztésével fenntartható és normális fizetéseket adó munkahelyeket teremt a közmunka „rabszolgaságával" szemben.
 
Harangozó Gábor szavaira a Fidesz-frakció így reagált: "amíg a szocialisták kétszeresére növelték a munkanélküliek számát, segélyen tengődésre ítélték az embereket s megszorításokkal és adóemelésekkel tönkretették a magyar családokat, addig a Fidesz-kormány 5 éve alatt folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma".
 
Közleményük szerint "Magyarország ma jó úton jár, uniós szinten a legjobban teljesítünk a munkanélküliség csökkentésében, a munkanélküliség 7 százalék alá süllyedt és már több mint 4 millió 200 ezer fölött van a foglalkoztatottak száma. Célunk a teljes foglalkoztatottság, ezért a Fidesz folytatja a munkahelyteremtés politikáját, jövőre még több munkahely és kevesebb adó lesz, valamint folytatjuk a béremelési programokat is". 
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.