Nettó 100 ezres minimálbért követel az MSZP

A Szegénység Elleni Küzdelem világnapján a szocialisták azt üzenik: a kormány bűne, hogy több mint négymillióan élnek a létminimum alatt, több mint egymillió munkavállalót érint a dolgozói szegénység, nyugdíjasok százezrei szegénységgel szembesülnek.
Az MSZP választmánya október 17-én, a Szegénység Elleni Küzdelem világnapján tartott ülésén határozatban nyilvánította ki, hogy kormányváltásra van szükség, mert a Fidesz 5 éve tartó hatalma miatt már nem csak a munkanélküliek, hanem a dolgozó emberek között is egyre többen nélkülöznek - olvasható a párt közleményében.
 
Az MSZP rámutat: ma már több mint négymillióan élnek a létminimum alatt, több mint egymillió munkavállalót érint a dolgozói szegénység, nyugdíjasok százezrei a méltó időskor helyett szegénységgel szembesülnek, gyermekek tízezrei fekszenek le éhesen naponta, miközben tömegek vándorolnak külföldre egzisztenciális kényszerből.

A határozat szerint az általános fizetésemelés nem várhat. A magyar emberek túl sokat dolgoznak, túl kevés pénzért. Ezért az MSZP követeli a közalkalmazottak  azonnali 50 százalékos fizetésemelését, a minimálbér nettó 100 ezer forintra történő felemelését és a minimál-nyugdíj megemelését! Minderre a kormánynak van pénze és van lehetősége. Legyen hát akarata is, hogy az emberekre költsék az adóforintokat!

Az MSZP politikai feladatának tekinti a jog- és létbiztonság megteremtését, a demokratikus intézményrendszer újjáépítését, s egy olyan állam megteremtését, amely biztonságot és gyarapodást teremt az embereknek.

A Választmány határozatában köszönetet mond azoknak az önkénteseknek, civil szervezeteknek, egyházi szervezeteknek és jó szándékú önkormányzatoknak, akik és amelyek erejüket megfeszítve igyekeznek enyhíteni a rettenetes sorsokon - zárul a közlemény.
 
Erre reagálva a Fidesz-frakció közleményt adott ki, amelyben az olvasható:  ma ugyanazok prédikálnak a szegénységről, akik kormányzásuk alatt elszegényítették az országot.  Gyurcsány és a szocialisták megduplázták a munkanélküliséget, sorozatosan adót emeltek, háromszorosára emelték a gáz árát, elvették a családi adókedvezményt, csökkentették a fizetéseket és a nyugdíjat, adósságba hajszolták a családokat. A baloldal elszegényítette, a Fidesz megerősíti a családokat.

A Fidesz szerint a polgári kormányzás óta egyre többen tudnak a szegénységből kivezető útra lépni, mert a segélyt több százezer családban felváltotta a munka, huszonhárom éve nem dolgoztak annyian, mint ma. Egyre több pénz marad a családoknál, mert minden évben nő a minimálbér, bővül a családi adókedvezmény, egyre több ágazatban nőnek a fizetések, csökken az adó, a rezsi és csökkentek a nyomasztó törlesztőrészletek is.  
 
A legrászorultabb családoknak jelentős segítség az ingyenes gyermekétkeztetés, az ingyenes tankönyv, a szociális tüzelőprogram, a szociális üdültetés és a családi csődvédelem. A családok és a dolgozók ma bizakodóak lehetnek, mert Magyarország növekedési pályára lépett, és elég erős a további adócsökkentésekhez és a béremelésekhez is - írja a Fidesz-frakció. 
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.