MSZOE: Ötvenszeres kártérítést az ösztöndíjak késése miatt

Hónapok óta nem kapják meg a számukra létfontosságú havi támogatást a szakiskolákban hiány-szakképesítést tanuló diákok - írja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete. A szakminisztérium szerint a késedelem oka az iskolák elszámolási szabálytalansága.

A gyermekek a tanév első napjától tanulmányi ösztöndíjra jogosultak, de a tanulók panaszkodnak, hogy hónapok óta nem kapják meg a számukra létfontosságú havi támogatást – olvasható a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) közéményében. Az MSZOE szerint sok tanuló azért vállalta a hiány-szakképesítés tanulását, hogy a tanulmányi ösztöndíjból kiegészítse szakmatanulásának költségeit, a tanulmányi ösztöndíjat a tanulók elsősorban tanszerekre, utazásra, vizsgamunkájuk anyagköltségére és létfenntartásra fordítják. Sok szakiskolában az ösztöndíjból vonják le az osztálypénzt, a szalagavató költségét is.

Az egyesület azt írja: ha a tanuló nem kapja meg időben az ösztöndíját minden hónap 28-ig, akkor nem tudja kifizetni az ebédpénzt, nem tud utazási bérletet venni, vagyis nem tud iskolába járni. A szakiskolai ösztöndíj határidőre történő folyósításáról a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szakképzési és Felnőttképzési Igazgatósága köteles gondoskodni, de az igazgatóság arra hivatkozik, hogy ösztöndíj igénylése, az utólagos elszámolás elfogadása, a teljesítési igazolás kiállítása a beadást követően több hetet vesz igénybe.

Az MSZOE szerint az a megoldás, hogy előre kell fizetni az ösztöndíjat, és ha az iskola vagy az igazgatóság hibájából késik az ösztöndíj folyósítása, akkor a mindenkori alapkamat ötvenszeresének megfelelő kártérítés illeti meg tanulót – zárul a közlemény.

A Nemzetgazdasági Minisztérium válaszában azt írta, hogy a szakiskolai tanulmányi ösztöndíj folyósításával kapcsolatos eljárásrendet kormányrendelet szabályozza. A jogszabály alapján a tanulók számára az iskola fizeti ki az ösztöndíjat, az iskola részére pedig – annak igénylése és az előző időszaki elszámolása alapján – a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) utalja át az összeget. A rendelet előírásai szerint az NMH az iskola által igényelt támogatási összeget kizárólag abban az esetben folyósíthatja az iskolának, ha az előző időszakra vonatkozó elszámolása szabályos volt. Amennyiben az elszámolás szabálytalan, úgy a következő időszakra igényelt összeg folyósítása csak a hiányosság kiküszöbölése után lehetséges.

A minisztérium azt állítja, hogy az elmúlt időszakban előfordult, hogy az igénybejelentések, valamint az elszámolások benyújtása késedelmesen történt meg, illetve az iskolákat – esetenként több alkalommal is – hiánypótlásra kellett felszólítani. Az ösztöndíjak ezen intézmények számára csak az igénybejelentés megtörténte, illetve a hiánypótlás teljesítése után folyósíthatók. A minisztérium szerint a szakiskolai tanulmányi ösztöndíjak mielőbbi folyósítása érdekében soron kívül dolgozza fel a benyújtott igénybejelentéseket, elszámolásokat a hivatal, és azok szabályossága esetén haladéktalanul intézkedik az igényelt összeg átutalásáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.