Mozgáskorlátozottak: levélben is lehessen regisztrálni!

Elfogadhatatlannak és a választójog súlyos korlátozásának tartja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) azt a megoldást, hogy a választásra csak személyesen lehessen regisztrálni.

Ez szerintük akadályozná a mozgáskorlátozott embereket a választáshoz való alkotmányos joguk gyakorlásában.

A szervezet közleményében arra kérte a kormánypártokat és az Országgyűlést, ne zárják ki a mozgáskorlátozottakat a választásokból, hanem - ahogyan azt a határon túl élő magyarok esetében is teszik - belföldön is biztosítsák a levélben való feliratkozás lehetőségét a teljes regisztrációs időszak alatt.

A parlament hétfőn a kormánypártok alaptörvény-módosító javaslatának kiegészítéséről szavazva döntött arról, hogy az alkotmány tartalmazhatja a választói feliratkozás főbb szabályait. A zárószavazás a következő ülésen, október 29-én lehet.

Az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatának elfogadásával rögzítették, hogy a Magyarországon élők személyesen vagy elektronikus úton - az internetes ügyfélkapun keresztül - iratkozhatnak fel, levélben nem, míg a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező állampolgárok levélben vagy interneten kérhetik felvételüket a választói névjegyzékbe. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor hétfői sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a választási eljárási törvény mégis tartalmazzon majd olyan rendelkezést, amely alapján a magyarországi lakcímmel rendelkezők is regisztrálhatnának levélben a szavazásra.

A MEOSZ közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy mivel az ügyfélkapus regisztrációhoz is be kell menni az okmányirodába, jelen állás szerint a választásra csakis személyes megjelenéssel lehet feliratkozni, és aki ezt nem teszi meg, mozgóurnát sem kérhet. Magyarországon azonban a polgármesteri hivatalok jelentős része nem akadálymentes, így a mozgáskorlátozottak nem tudnak eljutni a jegyzőhöz vagy az okmányirodába, ráadásul jegyző sincs minden településen, ezért sokaknak utazniuk kellene, de a közösségi közlekedés szintén nincs akadálymentesítve - írták.

A szövetség mindezek miatt arra kéri a döntéshozókat, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a mozgáskorlátozottak is élhessenek választójogukkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.