Mozgalom indult Pécsen az utcai prostitúció ellen

Lakossági mozgalom indult Pécsen a város egyes közterületein tapasztalható prostitúció visszaszorítása érdekében – írja a bama.hu. A névtelen aktivisták fotókkal, videókkal dokumentálnák a jelenséget.

Elkeseredett nyílt levélben fordultak a megyeszékhely városvezetőihez a Védett Övezet Pécs Mozgalom tagjai a közterületeken „nagy számban és koncentráltan észlelhető” prostitúció miatt. A panaszosok szóvá teszik, hogy a 6. számú főút és a Komlói út bevezető szakasza mentén is jelentős számú prostituált áll, vagy járkál minden délután és este. Annak ellenére, hogy mindkét útszakasz védett övezetnek minősül, ahol tilos szexuális szolgáltatásra felajánlkozni, ezt láthatóan semmibe veszik.

A mozgalom tagjai kérik a városvezetést, hogy haladéktalanul tegyen érdemi intézkedéseket a védett övezetekben folyó tömeges prostitúció teljes felszámolására, de a mozgal tagjai addig sem tétlenednek, hanem fénykép- és videófelvételeket készítenek a jogsértő tevékenységet folytató prostituáltakról. Levelük így folytatódik: bízunk benne, hogy munkánk mihamarabb eléri célját: egy élhető várost, ahol a törvényben rögzített tilalmat nem lehet semmibe venni, és a prostitúcióból hasznot húzó bűnözők nem tarthatják rettegésben a lakosságot. Ahol a jogsértő magatartással szemben nem kell, hogy tehetetlennek érezzük magukat, és nyugodtan otthon érezhetjük magunkat a saját otthonainkban".

A bama.hu megkereste Páva Zsoltot, Pécs fideszes polgármesterét, aki írásos válaszában hangsúlyozta, hogy a pécsi önkormányzat kiemelten kezeli a keleti városrész közbiztonságát és az ott lakók nyugodt életének biztosítását. Ennek érdekében már a korábbiakban utasították a Közterület Felügyelet munkatársait a rendszeres járőrözésre, egyúttal anyagi támogatásban részesítették a polgárőrszervezeteket. Páva Zsolt a mozgalom levelét eljuttatta Pécs rendőrkapitányának, és azt kérte, hogy a lehető legnagyobb jelenléttel támogassa a rendőrség a helyiek nyugodt életét, és külön ügyeljenek a járőrök a prostitúciót érintő jogszabályok maradéktalan betartatására.

A bama.hu megkereste megyei főkapitányságot is az ügyben. A főkapitányságtól kapott válasz szerint a rendőrség kiemelten kezeli a prostitúciós jelenséget és a szükséges intézkedéseket megteszi a közbiztonság fenntartása érdekében. A prostitúciós tevékenységet folytató személyekkel kapcsolatban általában névtelen bejelentések érkeznek. A rendőrség mindig a rendelkezésére álló bizonyítékok alapján dönt a jogsértés megvalósulásáról. A bejelentő, aki egyben a jogsértés tanúja is, azonban a legtöbb esetben nem vállalja az eljárásban való részvételt. A tiltott prostitúció miatt folytatott ügyekben ezért rendkívül nehéz az út mellett, a buszmegállókban ácsorgókkal és jogsértő magatartást tanúsítókkal szemben a bizonyítás. A rendőrség továbbra is számít a lakosság segítségére abban, hogy a tiltott prostitúció visszaszorításában minél hatékonyabban tudjon eljárni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.