Mostantól lehet viselni a vörös csillagot - a köznyugalom sérelme nélkül

Ki lehet tűzni a vörös csillagot, de csak a köznyugalom megzavarása nélkül – így döntött a parlament hétfő délután. Hogy ez pontosan mit jelent, egyelőre nem tudni; majd a bírósági gyakorlat alapján kiderül, hogy mi sérti a köznyugalmat.

Újraszabályozta az önkényuralmi jelképeket tiltó Btk.-rendelkezést hétfőn a parlament. Így azok használatát a jövőben csak akkor büntetnék, ha az ilyen jelképeket a köznyugalom megzavarására alkalmas – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon terjesztik, viselik vagy közszemlére teszik.

Eddig önmagában már az is bűncselekménynek minősült, ha valaki vörös csillagot – vagy horogkeresztet – tűzött ki, mostantól viszont vizsgálni kell, hogy emiatt az egyébként szinte megfoghatatlan köznyugalom sérelmet szenvedett-e.

Egy biztos: a vörös csillagos sörmárka terjesztését a módosuló szabályok szerint bizonyosan nem lehet majd büntetni. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy egy május 1-jei majálison a kommunista pártok prominensei megjelenhetnek-e csillaggal a zakójuk hajtókáján. Az eddigi büntetőeljárások szinte kivétel nélkül hasonló cselekmény miatt indultak, és a strasbourgi emberi jogi bíróság kivétel nélkül az elítélteknek adott igazat.

Ezért valószínűleg szerencsésebb lett volna, ha a büntető törvénykönyvet úgy módosítják, hogy a célzatot vizsgálják. Tehát ha valaki kifejezetten az önkényuralmi rendszerek népszerűsítése érdekében viseli az ominózus jelképeket, azokat kellene elmarasztalni, hiszen a köznyugalom sérelme szinte megfoghatatlan. Valakit a sörmárka is zavarhat, másokat meg akár egy vörös csillagos zászló sem.

A Ház hétfő délután a beterjesztett törvénytervezetet alig néhány ellenszavazat mellett fogadta el.

Az ügy előzménye, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) – nem kis részben a Magyarországot a vörös csillag viselése miatt kiszabott ítéletek miatt elmarasztaló strasbourgi emberi jogi bírósági verdiktek hatására – februárban április 30-i hatállyal megsemmisítette a büntető törvénykönyv azon rendelkezését, amely az önkényuralmi jelképek használatát generálisan tiltotta. Az Ab úgy ítélte meg, hogy a szabályozás túl tág, mivel a jelképhasználatot általában szankcionálja, és ezzel aránytalanul korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát.

A kormány ezután készített új javaslatot, amelyhez csak ellenzéki módosító indítványok érkeztek, de ezeket elutasították. A parlamenti döntés után így a módosítás április 30-án, tehát az Ab határozata miatt megszűnő eddigi tilalom érvénybe lépése előtt hatályba léphet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.