Most tüntetnek, januárban sztrájkolhatnak

A végsőkig elszántak, hogy megőrizzék eddigi juttatásaikat a közszféra dolgozói. Szombaton várakozásaik szerint több tízezren demonstrálnak a fővárosban, január 12-én pedig készek sztrájkba lépni, ha elveszítenék 13. havi illetményüket és elmaradna a béremelésük.

Budapest fél belvárosát lezárják szombaton a közszolgák demonstrációja miatt. A szervezők várakozásai szerint várhatóan több tízezer tiltakozó lepi el a minisztériumok környékét, illetve a Hősök terét, hogy öt találkozási pontról indulva délután egy órakor a Parlament előtt, a Kossuth téren demonstráljon a közszférát fenyegető megszorítások ellen.

Varga László, az egységes közszolgálati sztrájkbizottság elnökének tájékoztatása szerint a csaknem 700 ezer közszolgálati dolgozót képviselő szakszervezetek mindegyike részt vesz a tüntetésen. Nem fogadják el, hogy megvonják 13. havi illetményüket, s azt követelik, hogy jövőre legalább négy százalékkal emeljék a fizetésüket. Az elnök leszögezte: ha tiltakozásuk nem járna eredménnyel, január 12én országszerte sztrájkkal adnak nyomatékot követelésüknek.

Arra a felvetésre, hogy a tüntetőkhöz esetleg szélsőségesek is csatlakozhatnak, az elnök úgy reagált: nemcsak a rendőrség, hanem saját rendezőik is óvják majd a demonstrációt. Úgy tudjuk, a tiltakozók megkülönböztető kitűzőket viselnek majd, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének tagjai pedig azonosító pelerint öltenek. A tűzoltók is arra készültek, hogy „munkaruhájukban” vesznek részt a tiltakozó akcióban. Az esetleges sztrájkhoz azonban – a szolgálati törvény értelmében – nem csatlakozhatnak. 

Ma délelőtt tíz órától a Hősök terén gyülekeznek a fegyveres és rendvédelmi dolgozók – katonák, rendőrök, tűzoltók, vámosok, börtönőrök –, hogy menetoszlopba rendeződve vonuljanak a Kossuth térre. Az ágazatonkénti gyülekezőpont a Roosevelt téren az Önkormányzati Minisztérium, a Szalay utcában az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Balaton utcában a Honvédelmi Minisztérium, az Arany János utcában az Egészségügyi Minisztérium, a Kossuth Lajos téren az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium környéke, valamint a Nádor utcában az EDDSZ-székház.

Az Országház előtti demonstráción ismertetik a miniszterelnöknek szánt petíciót. Más beszéd nem lesz. A szakszervezetek képviselői később petíciót adnak át az érintett szaktárcák illetékeseinek is.

A tavalyi demonstráció
A tavalyi demonstráció
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.