Bajnai: Volt néhány aggasztó ügy

Bajnai Gordon az SZDSZ frakció hétfői ülésén vendégeskedett. Nem döntöttek a költségvetésről, de úgy néz ki, megszavazzák azt. Frissítve: Bajnai, Kóka a pécsi vízműfoglalásról és a frekvenciabotrányról.

Az SZDSZ parlamenti frakciója formálisan még nem döntött a költségvetés támogatásról - mondta a kormányfővel közös sajtótájékoztatóján Kóka János.

Kóka János és Bajnai Gordon miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek
Budapest, 2009. november 23. Kóka János, a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) frakcióvezetője (b) és Bajnai Gordon miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) országgyűlési képviselőcsoportjának ülését követően az Országház folyosóján. MTI Fotó: Illyés Tibor

Bajnai Gordon hétfőn a liberális országgyűlési képviselőcsoport vendége volt. A liberális frakcióvezető hozzátette, hogy nem hangzott el elutasító vélemény a megbeszélésen.

Arra a kérdésre, hogy az SZDSZ országos tanácsa viszont nem támogatta a büdzsé elfogadását Kóka János úgy reagált, hogy a frakció "nagyon nehezen tudja követni a pártvezetésnek azokat a mozdulatait", amelyek két héttel korábban kedden még arra mutattak, hogy az MSZP, az MDF és az SZDSZ közös miniszterelnök-jelöltet állítson, aztán szombaton már a büdzsét sem támogatták. Kitért arra is, hogy a frakcióban ülnek olyan képviselők, "akikre időről időre szokott a pártvezetés hivatkozni", de őtőlük sem hallottak egyetlen olyan mondatot sem, amely arra utalt volna, hogy utasítsák el a költségvetést.

Bajnai Gordon a megbeszélésről azt mondta: "arra kértem őket, amiről biztosítottak is", hogy támogassák a jövő héten a költségvetést a zárószavazáson. Azt mondta, a jövő évi előrejelzések alapján Magyarország Európa negyedik legalacsonyabb költségvetését mondhatja magáénak, amivel a kontinens egyik legstabilabb gazdasága lesz és megteremtik a növekedés alapját. A kormányfő megjegyezte, hogy végigbeszélték a költségvetés részleteit, és úgy látja: a legtöbb részletkérdésben is megállapodtak.

Kóka János a megbeszélésen elhangzottakról elmondta, hogy áttekintették a választásig hátralévő időben felmerült kérdéseket és érintették az elmúlt hét hónap eredményeit. "A frakció összességében azt állapította meg, hogy jó döntés volt Bajnai Gordont és kormányát, illetve a válságkezelő programot támogatni, mert egyensúlyba került a költségvetés, komolyan mérséklődtek az ezzel kapcsolatos társadalmi feszültségek, miközben a kamatok és a hiány csökken".

A liberálisok koalícióban ilyen pénzügyi fegyelmet nem tudtak kikényszeríteni partnerükből - tette hozzá Kóka János, aki szerint úgy tűnik, a Fidesz hallgatólagos támogatását is elnyerte a válságkezelés, hiszen lényegében elálltak az általuk korábban alkalmazott nyomásgyakorló eszközök használatától." Utóbbira példaként említette az utcai demonstrációkat.

A megbeszélésen Kóka beszámolója szerint rögzítették, hogy a frakció csak piacpárti, a tiszta versenyt képviselő megoldásokat kíván támogatni. Közölte, azt várják a kormánytól, hogy a parlamentben is meglévő "piacellenes nagykoalícióval szemben" a piacpárti oldalra álljon a döntéseiben. Erről elsősorban azért volt szó, mert kilenc nagykövet közös állásfoglalásban ítélte el a magyarországi döntéshozatal és a politikai befolyásolás megnyilvánulásait. Kóka János egyértelműnek nevezte, hogy a "pécsi fideszes polgármester vízműfoglalása" és az ORTT rádiófrekvenciák ügyében hozott döntése miatt született az elítélő nyilatkozat.

A rádiófrekvenciák ügyében úgy nyilatkozott, Bajnai Gordon támogatásáról biztosította a liberálisokat annak ügyében, hogy parlamenti vizsgálóbizottságot állítsanak fel. Kóka János ennek kapcsán hétfőre rendkívüli házbizottsági ülést kezdeményezett.

Kitért arra is, hogy a miniszterelnök ígéretet tett arra, a frakció és a kormány között nyitva lévő kérdésekben sor kerül a szükséges egyeztetésekre. Ezek közül kiemelte az előző rendszer titkosszolgálati adatait rögzítő mágnesszalagok nyilvánosságát, illetve a minősített adatokról szóló törvény módosítását.

Bajnai Gordon megerősítette, hogy egyeztetést ígért több szakpolitikai kérdésben a frakcióvezető által felsoroltakban. A miniszterelnök elmondta, hogy hétfőn kora délután találkozik az elítélő állásfoglalást megfogalmazó nagyköveti csoporttal. Megnyugtatásul kijelentette, hogy a kormány és a társadalom többsége tudja és elismeri, hogy a külföldi befektetők szívesen látott vendégek. Hozzátette, minden józan embernek be kell látnia, az ország alapvető érdeke az, hogy minél több tőkét vonzzunk ide.

Ennek kapcsán Bajnai megfogalmazása szerint "volt néhány aggasztó ügy", amelyek közé sorolta a pécsi vízmű esetét. A rádiófrekvenciák elosztásának esetéről azt mondta, annak kapcsán ő maga is többször kifejtette aggodalmait. Arra a kérdésre, hogy az utóbbi ügyben hajlandó-e konfrontálódni az MSZP-frakcióval, azt mondta, bízik benne, hogy nem lesz szükség konfrontációra, mert a parlament minden pártjának érdeke, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba.

Újságírói kérdésre az időközi országgyűlési választás eredménye kapcsán azt mondta, "nem tanulmányozta különösebben" annak eredményét, mert ilyen mélységben nem szokott pártpolitikával foglalkozni. Hozzátette: az időközi választás nem összehasonlítható egy tényleges országgyűlési szavazással. A miniszterelnök elmondása szerint abban bízik, hogy azok a pártok, amelyek arra vállalkoztak, hogy rendbe tegyék az ország helyzetét, majd megkapják az ezért kijáró bizalmat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.