Most bárki kérhet ingyen oltást a H1N1 ellen

Bárki kérheti térítésmentesen a háziorvosától a H1N1 influenza-elleni vakcinát. A rizikócsoportnak eddig fönntartott mennyiség szabad felhasználásról Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár döntött.

Körülbelül 1,2 millió adag H1N1 elleni vakcina maradt a még tavaly megrendelt 6 millió ampullából. Ezeket mindmáig szigorú előírásoknak megfelelően raktározták. Az oltóanyag minőségét az Országos Gyógyszerészeti Intézet munkatársai ellenőrizték, és a felhasználhatósági idejét meghosszabbították. Miután az idei télen is a H1N1 vírus lehet a fő járvány okozó, ezért a járványügyi hatóságok és az egészségügyi kormányzat közösen úgy döntött: térítésmentessé teszik a lakosság teljes körének a készlet erejéig a tavaly gyártott oltóanyagot. Azok, akik szeretnének élni a lehetőséggel a háziorvosuktól kérhetik a vakcinát. 

A rizikócsoportba tartozók - a krónikus betegek, a terhesek, az idősek - számára is rendelkezésre áll egy másik, úgynevezett háromkomponensű vakcina, amely más influenza-törzsek és a H1N1 vírusa ellen is védelmet nyújt. Ebből idén is, úgy mint eddig minden évben 1,5 millió adagot szintén térítésmentesen megkapnak a rászorulók. Mindenki más pedig recept és térítésellenében juthatnak hozzá a patikákban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.