Most a baloldal óvja meg a fóti eredményt

Legutóbb a baloldali jelölt nyert az időközi polgármester-választáson, de a jobboldali óvás miatt megismételték a szavazást. Most a fideszes támogatottságú jelölt győzött Fóton, de ezúttal az Összefogás pártjai emelnek kifogást.

Sikeresen megfordította a jobboldal a fóti időközi választás legutóbbi eredményét és Bartos Sándor független jelölt mögött felsorakozva megszerezte, pontosabban visszaszerezte a Pest megyei település irányítását. Az MSZP, illetve az Összefogás mégsem éli meg vereségként az eredményt, szerintük ugyanis a vesztes eredményben is megmutatkozik a választók erősödő kormányellenes hangulata. Ezzel együtt, miután állításuk szerint törvénytelenségeket tapasztaltak, megóvják az eredményt.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert a fideszes polgármester, Cselőtei Erzsébet – állítólag a kormánypárt helyi szervezetén belüli hatalmi harcok miatt - váratlanul lemondott posztjáról és önkormányzati mandátumáról is. A lemondás miatt a tavaly év végén kiírt időközi választáson még számos jelölt indult: az MSZP színeiben politizáló Takács István a végelszámolás szerint akkor 25 százalékot ért el (és nyert), a független Bartos Sándor (21 százalék) és a szintén független Németh József (20 százalék) előtt. Jelzésértékű volt, hogy a Fidesz által akkor támogatott Földi Pál „csak” negyedik lett, az ötödik helyet a Liberálisok színében induló Vargha Nóra szerezte meg. A kampánycsendsértések miatt a bíróság azonban – jobboldali bejelentések nyomán - később teljes egészében megsemmisítette a polgármesteri és a kerületi eredményt is.

Az újonnan kiírt választáson a jobboldal gyorsan rendezte a sorait – és bár a korábbi, egyébként szintén fideszes támogatottságú polgármester Mádly Zsolt is benevezett közben a versenybe – mindegyik korábbi polgármester-jelölt visszalépett, a Fidesz és a KDNP pedig hivatalosan is beállt a Takács mögött tavaly a második helyet megszerző Bartos Sándor alpolgármester mögé. A most vasárnap tartott választáson a részvétel kevéssel ugyan, de nőtt: negyvenhárom fővel többen adták le voksukat, mint tavaly novemberben, ez majd fél százalékot jelent.

A szavazatok megoszlása viszont ezúttal már a jobboldalon egyedül maradó Bartosnak kedvezett, aki 50,1 százalékot ért el, a most második helyre szoruló Takács István „csak” 42,4 százalékot tudott hozni. Mádly Zsolt 7,5 százaléka a harmadik helyre volt elég. Érdekesség, hogy ha a korábbi időközi eredmény alapján összeadjuk a jobboldalra leadott voksokat, akkor a kormánypárti oldal támogatottsága 159 fővel csökkent, az Összefogás jelöltjét viszont (hozzáadva a korábban a Liberálisokra leadott voksokat is) 202-vel többen szerették volna a város élén látni. Ez pedig, állítják a baloldal politikusai, a vereség ellenére jó eredménynek számít és jelzi a kormánypártokkal szemben egyre erősödő ellenszenvet. Szintén a választás eredményéhez tartozik, hogy a régióban érdemi támogatottsággal bíró Jobbik érdekes módon önkormányzati képviselőt ugyan indított, de önálló polgármesterjelöltet már nem állított; így a radikálisok nem osztották meg a jobboldali szavazatokat.

Hasonlóképp tanulságosan alakult a korábbi polgármester távozása miatt megüresedett képviselői hely újraosztása is. Tavaly a független Varga József Csongor meggyőző támogatottsággal nyerte el a körzetet a Fidesz-KDNP és a helyi, katolikus egyház vezetése által nyíltan támogatott Madaras Ádám előtt. Most mindössze két (!) szavazattal, de megelőzte a kormánypárti jelölt a korábbi győztest, így az eredmény itt is megfordult. Úgy tudjuk, hogy az MSZP, pontosabban az Összefogás színeiben itt induló Fábry Béla felajánlotta a megismételt voksolás előtt, hogy visszalép a korábbi, független győztes javára, de Varga ebből állítólag nem kért, inkább a nyílt versengést szorgalmazta. Mivel a szocialista jelölt végül szintén tetemes voksmennyiséget kapott, így biztosra vehető, hogy ha visszalépett volna, akkor Varga megismételhette volna tavalyi győzelmét.

Takács István, az MSZP (Összefogás) jelöltje a Népszabadságnak azt mondta: az Összefogás együttműködő pártjai tiszteletben tartják a választáson részt vevő fótiak akaratát. „Elkötelezettek vagyunk a város fejlesztése, a XXI. századi városi körülményeket, az élhető, biztonságos otthont jelentő, színvonalas városi szolgáltatásokat nyújtó Fót kialakításában, ennek érdekében dolgoztunk a múltban is, ezért kívánunk dolgozni a jövőben is” – fogalmazott kérdésünkre Takács, hozzátéve: a voksolás során számos bejelentést kaptak különböző törvénytelenségekről. A politikus azt mondta, hogy a szabálytalanságok és kampánycsendsértések mellett nem mehetnek el szó nélkül, ezért élve a törvény által biztosított jogorvoslati lehetőséggel, kifogást nyújtanak be a helyi választási bizottságnál. A kifogás tartalmáról és a vélt törvénytelenségek részleteiről későbbre ígértek pontos tájékoztatást.

Kerestük a győztes polgármester Bartos Sándort is, aki azonban egyelőre csak annyit közölt, amíg nem jogerős a választási eredmény, addig nem kíván nyilatkozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.