Most Pintér védelmezi a TEK-blamát

Nemtelen támadás érte a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársait - erről Pintér Sándor belügyminiszter a TEK által végrehajtott hétvégi elfogással összefüggésben tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt, hozzátéve: reményei szerint mindez tudatlanságból ered.
A tárcavezető ezzel indokolta rendhagyó sajtótájékoztatóját, hangsúlyozva: folyamatban levő büntetőeljárásról a tárca irányítása alá tartozó rendőrség tartózkodott eddig nyilatkozni, mert nem akarta befolyásolni a büntetőeljárást, a sajtó nyilvánosságával az elkövetőket, a gyanúsítottakat és a tanúkat sem.

A két elfogással összefüggésben idézte Hajdu János sajtónyilatkozatát, a TEK főigazgatója azt mondta: "Mindenekelőtt hadd jelezzem önöknek, hogy két különböző esetről van szó, időben és térben is különbözik a két eset egymástól. Az egyik pénteki, a másik szombati művelet része. Ez idáig semmi nem bizonyítja, hogy a két ügy között kapcsolat van".

A miniszter szerint a sajtóban ennek ellenére a két ügyet összemosták, "habot vertek körülötte", a "közvéleményt félre kívánták tájékoztatni". Pintér Sándor kitartott amellett: sikeres, eredményes rendőri tevékenység volt, amelyet a TEK végrehajtott.

A sajtótájékoztatón bemutattak olyan eszközöket, amilyenek a főváros felé tartó Fiat Tipóban hatástalanítás nélkül hevertek.
A belügyminiszter hangsúlyozta: pontos volt az autó szállítmányáról az információ. Ráadásul ezt egy nappal azután kapta a TEK, hogy információja volt arról, az ország védett vezetői közül valaki ellen támadást akarnak végrehajtani. A miniszter elmondta: a kocsiból instabil anyagokat foglaltak le, amelyek több évtizedig voltak a földben. Pintér Sándor szerint a döntés egyszerű volt: meg kellett akadályozni, hogy a kocsi a főváros területére érkezzen és akarva vagy akaratlanul olyan veszélyhelyzetet idézzen elő, amelyben több ember meghalhat, megsérülhet.

A hétvégi másik esetről, amelyben két embert fogtak el, azt mondta: a védett személyekkel kapcsolatos információgyűjtés során jutottak el hozzájuk. Operatív eszközöket használtak - mondta a miniszter, és idézte a gyanúsítottakat: "meg kell győzni a mostani vezetőket, hogy adják fel a hatalmukat. A meggyőzés lehet persze egy darab ólom formájában, a fejbe", "végre fegyvert fogunk, kinyírják az összes rohadék alacsonyrendű génhulladékot maguk közül, együtt a kormányokkal, akik ma hatalmon vannak". Hozzátette: "bizonyos szóösszetétel után, amelyik a kivégzésekről szól, elmondják, hogy azok, akik ma a törvényeket hozzák, birkák, buták, közönséges bűnözők és hazaárulók és kivégzendők".

A belügyminiszter úgy fogalmazott: 1991-ben elhatározták, hogy pártsemleges rendőrséget csinálnak, ezt ő élethivatásának tartja, és azt kérte: a pártpolitikusok a továbbiakban tartózkodjanak attól, hogy politikát csináljanak a rendőri tevékenységből, mert így lesz biztonságban Magyarország.

Tasnádi László, a tárca rendészeti államtitkára a sajtótájékoztatón azt mondta: kormánytagot akart "kivégezni" a TEK által a hétvégén elfogott, azóta előzetes letartóztatásba helyezett két férfi. A szélsőséges nézeteket valló gyanúsítottak egy laza szerveződésű, "hadsereg" elnevezésű csoporthoz tartoztak - ismertette.

(Pintér Sándor a jelek szerint ugyanazt a stratégiát követi, mint egy nappal korábban Lázár János, és nem arra reagál, ami miatt a TEK-en röhög a fél ország, nevezetesen, hogy Hajdu János zavaros, sokat sejtető módon nyilatkozott a tévében, bombalaboratóriumot emlegetve - a szerk.)

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.