Most igazán nem lennénk Rogán helyében

A menekültválságot a kormány arra használta fel, hogy morálisan ellehetetlenítse az emberségből példát mutató civil közösségeket. Rogán Antal, a kormányzati kommunikációért felelős miniszter ezért Civil Citrom Díjat kapott.
Civil Citrom Díjban azok részesülhetnek, akik az adott évben valamilyen területen a legnagyobb csapást mérték a civil szervezetek függetlenségére, jog- és esélyegyenlőségükre, vagy például a szektort leginkább romboló intézkedésekkel, technikákkal vétették észre magukat.

A harmadik alkalommal kiosztott díjak egyikét idén – a migránsokat segítő civil szervezetek hírbe hozása miatt – Rogán Antal, a miniszterelnök politikai kabinetfőnöke kapta.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

A laudáció szerint az 2015. nyári-őszi menekültválságot a „kormányzati kommunikáció” arra használta fel, hogy morálisan ellehetetlenítse a menekültáradat idején emberségből példát mutató civil közösségeket. Az állami intézményrendszer nem tudott stabil megoldásokat kínálni a válság legforróbb napjaiban, a civil társadalom volt az, amely olykor erőn felül próbált segíteni.

A jobbára civil önkéntesek elismerést és támogatást, legalábbis köszönetet érdemeltek volna a kormány részéről. Ehelyett – a kormányhoz közeli sajtóorgánumok részvételével – kampány indult a civilek ellen.

A kormány tudatos félretájékoztatása a közvéleményt nem csupán e menekültekkel, hanem a segítő civilekkel szemben is hergelni kívánta, mindezzel az egész civil társadalom becsületét megbélyegezte és megsértette.

Szintén Civil Citrom Díjat kapott az „Alapítványok feketén-fehéren” elnevezésű vállalkozás, amely szervezeteket keres meg azzal az ajánlattal, hogy „elemzi” az egyszázalékos felajánlásuk felhasználását. A megkeresett szervezetek – jelentős összegű ellenérték fejében – bekerülhetnek a vállalkozás által üzemeltetett honlap „Támogatásra javasolt” kategóriájába. Ha viszont ezt a szolgáltatást nem kérik, akkor a szervezetek a „Támogatásra nem javasolt” kategóriába kerülhet a honlapon, így csökkennek esélyeik az egyszázalékos adófelajánlások és céges támogatások elnyerésére.

A díjról döntő Civil Citrom Bizottság szerint az „Alapítványok feketén-fehéren” elnevezésű vállalkozás súlyosan sérti a civil szervezetek önrendelkezési jogát azzal, hogy hamis látszat keltésével megrendelésre, fizetésre kényszeríti őket. A vállalkozás által megtámadott civil szervezetek tulajdonképpen a „kényszerítés” bűncselekményi tényállásának megfelelő agresszió áldozatai.

A civil szakértőkből álló, „önmagát legitimáló testületként” működő Civil Citrom Bizottság csaknem száz javaslatból választotta ki a díjazottakat. (A bizottság tagjai: Bíró Endre, Hámori Zoltán, Györfi Gyula, Monostori Éva, Nagy Ádám, Salamon Eszter, Szalai Tünde, Szentirmai Judit, Trencsényi László.)

A díjátadó ünnepséget a Kapocs Ifjúsági Önsegítő Szolgálat VIII. kerületi irodájában tartották. Meghívást kaptak a díjazottak is, de egyikük sem élt a lehetőséggel, hogy átvegye a kitüntetést.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.