Morvai Krisztinát meghívják és elküldik

Morvai Krisztina a pécsi Gandhi Gimnáziumban nem tarthatta meg rendhagyó történelemóráját. Előtte pár nappal egy faluban a polgármester kérte fel távozásra Morvait, majd utóbb szimpátiájáról biztosította a jobbikos politikust.

Zsúfolt volt a pécsi Iparosház kétszáz embert befogadni képes nagyterme, amikor csütörtök este Morvai Krisztina tartott előadást. A Jobbik Európa Parlamentbe delegált politikusa elsősorban arról beszélt, hogy a kistelepülések és a kieső városrészek életét hogyan keserítik meg a törvényt nem tisztelő romák. Morvai többször hangsúlyozta, hogy van egy liberális pióca réteg, akinek érdekében áll, hogy a romák segélyre szoruljanak, ne dolgozzanak, hét gyereket szüljenek, mert ez a réteg a cigányság nyomorúságából él. A képviselő elmondta: egyre több helyre hívják őt, hogy beszéljen arról, mit lehet tenni e helyzet ellen.

Arra külön büszke volt Morvai, hogy meghívták őt a pécsi Gandhi Gimnáziumba, vagyis az egyetlen olyan magyarországi középiskolába, amely a cigány fiatalok oktatását vállalta magára.

A terv az volt, hogy a roma tanulóknak rendhagyó történelemórát tart a képviselő. Morvai elsősorban arról akart beszélgetni a diákokkal, hogy ők milyennek látják a magyarok és a romák viszonyát. Az óra végül elmaradt. A politikus még az iskola igazgatójával, Gidáné Orsós Erzsébettel beszélgetett, amikor a direktort kihívták telefonhoz. Nem sokkal később Gidáné közölte a vendéggel, hogy többen felhívták telefonon, és arra kérték őt: Morvai ne tartson órát a Gandhiban. A képviselő elköszönt és elhagyta az intézményt.

Megkérdeztük az esetről az igazgatónőt, aki azonban nem nyilatkozott. Más lapnak azt állította, hogy a diákok szülei hívták fel, s kérték meg őt az óra lemondására.

A Gandhi jelenleg még közalapítványi iskola, várhatóan az év végén azonban az állam tulajdonába kerül az intézmény. A közalapítvány elnöke Várnai Márton nem tagadja, hogy ő is beszélt az igazgatónővel, miután megtudta, hogy Morvai a vendége a Gandhinak. Hogy a beszélgetés miről szólt, és hogy Várnai adott-e valamilyen utasítást Gidánénak, arra a kérdésre az elnök nem válaszolt, viszont kitartó faggatásunkra így összegezte véleményét:

- Sokan tiltakoztam nálam, és követelték, hogy Morvai ne tartson órát a Gandhiban, mert az ideológia, amit ő és pártja hangoztat: elfogadhatatlan. Ezzel én is egyetértek. Morvai retorikája remek, kiválóan forgatja a szót, ezért nem könnyű rábizonyítani, hogy ellensége a cigányságnak. De számunkra az ő szavainak a sugallata mégiscsak ez, amikor például a cigánybűnözésről beszél.

Morvai a pécsi fórumon elutasította azt, hogy cigányellenes lenne, s többször megemlítette, hogy ő együttérez a becsületes romákkal, akik maguk is szenvednek a bűnöző cigányoktól.

Amúgy Morvai a pécsi rendezvényen arról is szólt, hogy nemcsak a Gandhiból kellett idő előtt eljönnie. Állítólag egy Budapesttől 230 kilométerre lévő, Délnyugat-magyarországi községbe is beszélgetni hívták, s amint ott pár szót váltott az egyik önkormányzati dolgozóval, jött a polgármester, és kiküldte őt a hivatalból. Ám hogy rövid időre kettesben maradt a faluvezetővel, a testes férfi elnézést kért, és azt mondta: ő azért nem engedheti meg, hogy Morvai itt fórumozzon, mert ha ez kiderül, akkor a település elbukhatja a támogatási pályázatait. A polgármester hozzátette, hogy neki egyébként semmi baja a Jobbikkal, sőt, leginkább ezzel a párttal ért egyet.
A hallgatóság – gárdistákkal és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjaival a soraiban - elégedetten nyugtázta Morvai szavait, s a mellettem ülő középkorú férfi mindjárt meg is jegyezte: - Sokan félnek bevallani, hogy ők már Jobbikosok. De nem kell sokáig várnunk... Az egyik közvéleménykutató szerint már a Jobbik népszerűbb az MSZP-nél. Egy év, és a Fideszt is lenyomjuk. Lesz itt meglepetés!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.