Könnyebb lesz kirúgni pártjukból az MSZP-seket?

Nyolcvanöt százalék támogatná a „morális bizalom-megvonás" intézményét - legalábbis az MSZP Ésszerűség és Felelősség Platformja által meghirdetett belső szavazás résztvevői közül. Kérdés, hogy mindez bekerülhet-e majd a párt módosítani kívánt alapszabályába.

Múlt héten két hírlevelet is küldtünk, mely a párt alapszabály-módosításával, azaz a korrupció elleni fellépéssel és a párt hitelessé tételével foglalkozott. A hét folyamán az Ésszerűség és Felelősség Platformban (ÉFP) internetes szavazást is tartottunk, amelynek eredménye szerint a szavazók több mint 85 százléka támogatná a "morális bizalom-megvonás" intézményének bevezetését - tájékoztatta lapunkat Kertész Krisztián, az ÉFP elnöke.

A közgazdász-politikus azt mondta: platformukban, az alapszabály-vita kapcsán felvetődött egy ennél radikálisabb javaslat is, nevezetesen, hogy a helyi pártszervezeteknek adják meg még azt a jogosítványt is, hogy felfüggeszthesse az adott politikus párttagságát. A párttagság felfüggesztésének hatása ugyebár kettős: ez egyrészt egy puhább üzenet kifelé (a közvélemény valószínűleg a morális bizalom megvonását "hallaná" erősebbnek, a párttagság felfüggesztését pedig lehet, hogy csak az ügy elkenésének és kivárási politikának értelmezné), ugyanakkor valójában ez egy sokkal keményebb szankció befelé, mivel ez együtt jár azzal is, hogy a politikus automatikusan elveszíti az összes párttisztségét is.

A kérdés azután vetődött fel érdemben az MSZP-n belül, hogy több olyan politikusa is volt, aki büntetőügybe keveredett, párttagságáról viszont önként nem volt hajlandó lemondani. Emlékezetes, hogy Hunvald György esetében is többször is üzengettek egymásnak a felek, míg végül az előzetesben ülő polgármester felfüggesztette párttagságát.

Az ÉFP mostani szavazásának eredménye egyébként azt is megmutatta, hogy a voksoló párttagok markáns többsége egyetértene azzal, ha már a helyi szervezetek is megkapnák azt a jogosítványt, miszerint egyoldalúan dönthetne adott személyek párttagságának felfüggesztéséről. Jelenleg ugyanis, egy országos párttisztségviselőt például szinte lehetetlen kizárni a pártból: hosszú pártfegyelmi eljárások után az illető még a tisztújító kongresszushoz(!) is fellebbezhet, amely pedig általában csak kétévente ülésezik. És akkor sem ezekkel a kérdésekkel van elsősorban elfoglalva.

„Pártunk hitelessége visszaszerzésének jó első lépése lehetne, ha mindkét intézmény bekerülne az alapszabályunkba (a morális bizalom megvonása és a párttagság felfüggesztése is), és ezzel könnyebbé tennénk az erkölcsi aggályok kinyilvánítását és a szankcionálási lehetőségeket. Azonban minderről, a párt kongresszusának természetesen csak egy széleskörű pártvita után szabad döntenie" - fogalmazott lapunknak Kertész Krisztinán platformvezető.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.