Kaiser Edére még legalább tíz év börtön vár

Két évvel mérsékelte, tizenhat év szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla Kaiser Edét rablások és más bűncselekmények miatt kedden; ezzel lezárult a perújítási eljárás, s így jogerőssé vált, hogy nem róható terhére a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás.

A bíróság a keddi ítéletével mérsékelte a perújítási eljárás során kiszabott, 18 évben meghatározott fegyházbüntetés mértékét, ugyanakkor kizárta Kaiser Edét a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségéből.

Kaiser Ede bilincsben
Budapest, 2011. január 18. Kaiser Ede bilincsben. Két évvel mérsékelte, tizenhat év szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla Kaiser Edét rablások és más bűncselekmények miatt, ezzel lezárult a perújítási eljárás, s így jogerőssé vált, hogy nem róható terhére a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás. A bíróság ítéletével mérsékelte a perújítási eljárás során kiszabott, 18 évben meghatározott fegyházbüntetés mértékét, ugyanakkor kizárta Kaiser Edét a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségéből. MTI Fotó: Soós Lajos

Míg a móri per kezdetekor jelentős biztonsági intézkedések mellett zajlottak a tárgyalások, a vádlottakat kommandósok gyűrűjében vezették elő és a hallgatóságot is külön átvizsgálták mielőtt a terembe léptek volna, a jogerős ítélet kihirdetésekor már csak két büntetés-végrehajtási őr vigyázott Kaiser Edére. A táblabíróság mintegy kétórás indokolása során kifejtette: a perújítás - amely során csak a móri vádpontot vizsgálhatták, mivel ennél a bűncselekménynél merült fel új körülmény - indokolatlanul elhúzódott. Az elsőfokú ítéletet a bíróság eltúlzottnak nevezte, ezzel indokolta az enyhítést. Dezső Antal, Kaiser Ede védője az ítélethirdetést követően újságírók előtt korrektnek és arányosnak nevezte a döntést és az indoklást is megfelelőnek értékelte. Kitért arra, hogy védence esetében a három csapás törvény érvényesült, vagyis a már hatályba lépett szabályozás következményeként zárták ki Kaiser Edét a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségéből.

A 2002. május 9-én elkövetett, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás ügyében 2004 decemberében még Kaiser Edét mondta ki bűnösnek a Fővárosi Bíróság. A Fővárosi Ítélőtábla ítéletével 2005-ben Kaiser Ede tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetése jogerőre emelkedett.

Kaiser Ede két és fél éve töltötte a kiszabott büntetést, amikor ügyében 2008 áprilisában perújítást rendeltek el. Az újabb bizonyítékok szerint mégsem ő követte el a móri bűncselekményt, hanem Weiszdorn Róbert és az előzetes letartóztatásban 2007 júliusában öngyilkosságot elkövető társa, Nagy László. Kaiser Ede perújítási eljárása 2008 őszén kezdődött meg, s egy évvel később a bíróság kimondta: nem ő az egyik móri gyilkos.

Tavaly decemberben pedig ugyancsak a Fővárosi Ítélőtábla - ugyanaz az eljáró tanács, amely kedden Kaiser ügyében is jogerős ítéletet hirdetett - Weiszdorn Róbertet mondta ki bűnösnek a bankrablás miatt és életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. A férfi 40 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra. Még a héten az üggyel korábban ugyancsak összefüggésbe hozott Hajdú László megismételt eljárásában is jogerős ítéletet hirdet a Fővárosi Ítélőtábla.

Az ítélet indokolása során elhangzott az is, hogy a három férfi ügyét azért nem lehetett egy eljárásban tárgyalni, mert más-más eljárási szabályok vonatkoznak a perújítási, a megismételt, illetve az alapeljárásra. A bíróság megismételte a Weiszdorn Róbert ítélete során elmondottakat, hogy miként követte el Weiszdorn Róbert és Nagy László a nyolc halálos áldozatot eredményező bankrablást, hogyan mentek Mórra, miként menekültek, vonták őket közlekedési ellenőrzés alá, továbbá mikor és hogyan derült ki, hogy valójában ők az igazi tettesek, nem pedig Kaiser Ede és Hajdú László.

A móri eljárások sorában folyamatban van még egy büntetőper egy család ellen, mert az ügyészség szerint hamisan tanúskodtak, amikor Kaiser Edének alibit igazoltak a móri bankrablás idejére. A bíróság ezt az eljárást felfüggesztette Kaiser Ede perújítási eljárásának jogerős döntéséig.

Kaiser Ede jelenleg is két másik ügyben kiszabott jogerős szabadságvesztését tölti. Tavaly év elején mintegy tíz évvel ezelőtt elkövetett különböző vagyon elleni bűncselekmények, elsősorban lopások miatt öt év letöltendő szabadságvesztést szabtak ki rá. Egy másik ügyben, ugyancsak tavaly év elején, jogerősen két év három hónap letöltendő börtönbüntetést kapott egy ausztriai pénzváltóból történt lopás miatt. A bűncselekmény elkövetését korábban azért ismerte be a vádlott, hogy igazolja: nem a móri bankrablásból, hanem ebből a lopásból volt pénze 2002 májusában. A keddi döntés azt jelenti, hogy még legalább tíz évet büntetés-végrehajtási intézetben tölt Kaiser Ede.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.