MOMA: Fogadtak, hogy meglesz a százezer

Bokros Lajos pártjánál vasárnap este még a győzelmet sem tartották lehetetlennek, és már arra is készen voltak a magyarázatok, ha mégsem elnökük nyeri el a főpolgármesteri posztot.
M. Schmidt János / Népszabadság

– Bízom a sikerben. Már csak azért is, mert fogadtam egy internetes portál újságírójával, aki azt állította, hogy Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MOMA) főpolgármester-jelöltje százezer szavazatot sem kap ma. Szerintem viszont bármilyen eredmény elképzelhető, meg is verheti Tarlós Istvánt – bizakodott Kajdi József, a MOMA elnökségi tagja a Corner Sarok irodaházban, miközben a sajtómunkásokkal az önkormányzati választások fővárosi eredményeit várta.

Ideje és alkalma éppenséggel bőven akadt fogadásokat kötni. A média képviselői ugyan hét órától gyülekeztek, Bokros Lajost viszont csak 9 óra utánra várták. Akkor viszont – a várakozások szerint – Falus Ferenc, az MSZP és az Együtt-PM Bokros javára visszalépett főpolgármester-jelöltje is elkíséri. Együtt értékelik majd az eredményt.

A kampány utolsó hetében kedvező és rossz előjelek egyaránt akadtak – idézi fel a véghajrát Kajdi József. – Úgy éreztük, hogy ez emberek aktivitása, érdeklődése éppen a kampány végére erősödött fel, és egyre bátrabban juttatták kifejezésre a véleményüket. De természetesen mi sem tudtuk kivonni magunkat a Fidesz hazugság- és gyűlöletkampányának hatása alól, ami időnként a verbális erőszak határát súrolta. Az Európai Parlament választási kampánya idején ilyet nem tapasztaltak.

A felfokozott hangulat Kajdi szerint általában az ellenzéknek kedvez, de úgy tűnik, ma sem mentek el többen, talán még annyian se, mint négy évvel ezelőtt. De nem biztos, hogy csak az ellenzékiek maradtak otthon – mondja. – Könnyen elképzelhető, hogy a Fidesz híveit megingatták a párt vezetőinek elmúlt napokban napvilágra került ingatlanügyei. Az egy oldalról fújó médiaszéllel, a közpénzen folytatott kampánnyal és a plakátdömpinggel azonban nehéz versenyre kelni.

Természetesen nem segített a választók meggyőzésében a későig halogatott kettős visszalépés – Falus Ferenc és Magyar György részéről –, de sok bizonytalanságot szült az Együtt-PM kettéválása, illetve az MSZP belső megosztottsága is. A MOMA elnökségi tagja úgy látja, hogy a szocialisták nem értették meg, hogy többről van most szó, mint pozíciókról és helyekről.

Kajdi József egyébként úgy gondolja, hogy a MOMA mindenképpen nyer. Az EP-kampány idején még kevesen ismerték a pártot, ma már egyre ritkábban kérdeznek vissza, hogy kik is ők és mit képviselnek. Az elkövetkező négy év legfőbb feladata mindenképpen az országos szervezetfejlesztés. Ha nyernek, akkor elsőként a szakértőkkel és a párt tagjaival beszélik meg a teendőket. A munkát szinte azonnal megkezdhetik, hiszen jelentős szakembergárda áll a hátuk mögött. De mielőtt félreértené valaki, ez nem jelenti azt, hogy nagymértékű tisztogatással kezdené a párt.

Vereség esetén sem hagyják magára Budapestet. Bár képviselőjük nem ülhet bent a Fővárosi Közgyűlésben, lévén kompenzációs listán sem juttathatnak be senkit, de kívülről követik majd az eseményeket, és a lehetőségekhez mérten reagálnak rá.

Este tíz óra után Bokros Lajos még mindig csak az ajtófélfát támasztotta és egy szóval sem kommentálta a történéseket. Falus Ferenc közben bekukkantott ugyan, de nem sokat mondott. Ha elértük volna a hatvan százalék feletti részvételi arányt, akkor győzhettünk volna - vélte, majd megerősítette: minden feladatot elvállal, amivel Budapest érdekét szolgálhatja.

S hiába jöttek a hírek, Bokros csak a győztes Tarlós István beszéde után állt a sajtó elé. Taps fogadta.

Több mint kétszázezer fővárosi szavazott rám, ez 43 százalékos részvételi arány mellett 36 százalékot jelentett. Tarlós István csak 13 százalékkal kapott több szavazatot. Szívesen gratulálnék a győztesnek, ha ez valóban egy demokratikus választás lett volna. De óriási ellenszélben kellett küzdenünk. Mi a saját pénzünket költöttük, a Fidesz az adófizetőkét. Ennek ellenére nagyon sok fővárosi megértette az üzenetünket: ez nem egy unalmas, tét nélküli választás volt, a demokrácia helyreállítása volt a cél. A munka ezzel a nappal nem ér véget, 2018-ra le kell tudni győzni a jelenlegi Rettegett Iván-féle szolgáló nemesség modellt, amit a Fidesz épít. Bokros végezetül tartós szövetségbe hívta a demokratikus erőket, amelyben egy újjászületett baloldalnak is helye lenne. Várja az MSZP vezetőségének jelentkezését.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.