Már végleges: a MoMa nem indulhat

Harmadjára is újraszámolták a Modern Magyarország Mozgalom által gyűjtött aláírásokat, de az EP-választáson való részvételhez szükséges húszezer érvényes ajánlás nem jött össze. Bokros Lajon azonban üzeni: pártja folytatja a megkezdett munkát.

Most már teljesen bizonyos, hogy nem indulhat az EP-választáson a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa). A szervezet kezdeményezésére a listaállításhoz szükséges ajánlásokat hétfőn harmadjára is újraszámolta a Nemzeti Választási Iroda (NVI), ám az ajánlóíveken a szükséges húszezer helyett csak 18.678 érvényes aláírást találtak.

Az ügy előzménye, hogy a MoMa április 25-én a választási irodától olyan dokumentumot kapott, amely szerint 20.024-en ajánlották érvényesen a pártot. Már múlt héten megírtuk, hogy tévedés történt, mert az aláírások ellenőrzésének egy köztes állapotát tükröző adatsort kaptak. A mozgalom az NVI-től azonban hivatalosan is tájékoztatást kért, és az iroda elnöke lehetővé tette, hogy az ajánlásokat ismét – immár harmadjára – ellenőrizzék.

Bokros Lajos, a MoMa elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a félreértés tisztázódott: a számukra átadott azok is szerepeltek, akik egynél több ajánlóívet írtak alá, miközben a hatályos szabályok szerint egy személy csak egy pártot támogathat. Emiatt csaknem ezernégyszázzal csökkent az érvényes ajánlások száma, így a szervezet az EP-választáson nem vehet részt.

Az újabb ellenőrzés meggyőzően bizonyította, hogy a párt nem teljesítette az induláshoz szükséges feltételt, amit tudomásul vesznek – hangsúlyozta Bokros Lajos. Köszönetet mondott ugyanakkor Pálffy Ilona NVI-elnöknek – aki elismerte, hogy az intézmény hitelessége forgott kockán – és munkatársainak, hogy jogszabályi kötelezettség nélkül is vállalták az ajánlások ismételt összesítését, hiszen rendes jogorvoslatra már nem volt lehetőség.

Bokros jelezte ugyanakkor, hogy az ajánlások ellenőrzése mindhárom alkalommal más eredményt hozott: elsőre 18488, majd 18633, hétfőn pedig 18678 érvényes aláírást találtak. Ez szerinte felveti a rendszer megbízhatóságának kérdését, ám összességében megnyugtató, korrekt és tisztességes eljárásban igazolták, hogy a párt nem indulhat.

Arra a kérdésünkre, hogy a több mint 24 ezerből miért nem jött össze a legalább húszezer érvényes támogató, Bokros leszögezte, hogy eleve hátrányos helyzetből indultak. Egy alig egy esztendeje létező párt számára két hét alatt ennyi támogatót gyűjteni szinte lehetetlen feladat, és a rövid idő miatt nem tudták ellenőrizni, vannak-e többes ajánlások – fogalmazott.

Egy rádióműsorból pedig az is kiderült – tette hozzá –, hogy voltak olyan emberek, akik többször aláírtak. A cél nyilvánvalóan a zavarkeltés lehetett, hiszen a szervezők azt hihették, hogy van már elegendő aláírás. Bokros azonban nem kíván senkit hibáztatni – legkevésbé az NVI-t –, és csak azt emelte ki: ha több idő áll rendelkezésre, egészen bizonyosan összejön a húszezer érvényes támogató.

A pártelnök egyébként nem adja fel: mindenkinek köszöni a támogatást, és azt üzeni, hogy folytatják. A MoMa most országos hálózat kiépítésébe kezd, és Bokros reményei szerint a következő választásokon már a szövetség jelöltjeire is lehet majd voksolni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.