Molotov-koktélokkal támadtak a szlovák nagykövetségre

Molotov-koktélokat dobtak szerda hajnalban a szlovák nagykövetség budapesti épületére. A palackok nem gyulladtak meg, kár nem keletkezett. A pozsonyi külügy egyedi bűncselekménynek tartja az ügyet, de nyugtalanságának adott hangot. A magyar közjogi méltóságok elítélték a támadást; megerősítették a követség védelmét. A kamerák szerint egy támadó volt.

A Budapest Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletes (BRFK) az MTI-nek szerda délelőtt azt mondta: a külképviseletre dobott gyújtópalackok nem gyulladtak meg, anyagi kár nem keletkezett, a rendőrség rongálás miatt indított eljárást. Papp Péter tájékoztatása szerint a rendőrség őrzi az épületet, és nagy erőkel megkezdte a gyanúsítottak felderítését.

Az MTI helyszínen tartózkodó munkatársa az látta, hogy a Stefánia úti épület előtt fémkordonokat állított fel a rendőrség, és négy rendőrautó áll a külképviselet előtt. Bűnügyi technikusok nyomokat rögzítettek a kerítésen belül, és 8-10 civil ruhás nyomozó is a helyszínen van.

 

'Sajnálatra méltó támadás'

Két ismeretlen tartalmú folyadékkal töltött, feltehetően Molotov-koktélos palackot dobtak kedd éjjel a budapesti szlovák nagykövetség bejárati ajtajára, de azok nem gyulladtak meg, minimális kárt okoztak - tudatta a szomszédos ország külképviselete az MTI-vel. "Ez a sajnálatra méltó támadás szintén arra emlékeztet, hogy szlovák-magyar kapcsolatok olyan időszakon mennek keresztül, amely fokozott érzékenységet igényel a kölcsönös kapcsolatok kezelése érdekében" - írta közleményében a követség.

A szlovák külügy nyugtalanságának adott hangot

Nyugtalanságának adott hangot, de egyedi bűncselekménynek minősítette a pozsonyi külügyminisztérium a budapesti szlovák nagykövetség elleni Molotov-koktélos támadást. "A Szlovák Köztársaság külügyminisztériuma nagy nyugtalansággal tekint erre az incidensre, amelyet egyedi bűncselekménynek tart" - jelentette ki szerdán Peter Stano, külügyminisztériumi szóvivő.

Robert Kalinák, szlovák belügyminiszternek meggyőződése, hogy a magyar rendőrség képes megvédeni a budapesti szlovák nagykövetséget, ahogy a szlovák rendőrség is garantálja a pozsonyi nagykövetségek védelmét. Leszögezte: a szlovák hatóságok nem engedik meg, hogy Szlovákiában a budapestihez hasonló események történjenek. "Bízom abban, hogy a magyarok is megfelelő intézkedéseket foganatosítanak, hogy ilyen eseményekre Magyarországon se kerüljön sor" - mondta Kalinák újságíróknak a kormány szerdai ülése előtt.

Sólyom határozottan elítéli a támadást

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleményben tudatta: Sólyom László a lehető leghatározottabban elítéli a támadást. "Az államfő meggyőződése szerint az ilyen erőszakos cselekmények soha, semmilyen körülmények között nem elfogadhatók, és rendkívül károsan befolyásolják országaink kapcsolatát. Sólyom László reméli, hogy a magyar hatóságok minél hamarabb kézre kerítik az elkövetőket, akiknek az igazságszolgáltatás előtt kell felelniük tettükért" - írták.

"Súlyosan árt Magyarország megítélésének"

Súlyosan árt Magyarország megítélésének és tovább nehezíti a két ország közötti vitás ügyek rendezését a budapesti szlovák nagykövetséget ért szerda hajnali Molotov-koktélos támadás - közölte a külügyi szóvivő az MTI-vel. A Külügyminisztérium messzemenően elítéli, hogy ismeretlen elkövető Molotov-koktélt dobott az éjszaka a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövetségének udvarára, egy ilyen támadásnak nem lehet semmilyen elfogadható indoka - írta a közleményben Mátrai Zsuzsanna.

"Ez az incidens nemcsak a nemzetközi és a magyar joggal van összeütközésben, de súlyosan árt Magyarország megítélésének, érdekeinek, és tovább nehezíti a kétoldalú kapcsolatainkban meglévő vitás ügyek rendezését" - tette hozzá. A szóvivő kiemelte: a Külügyminisztérium továbbra is a magyar-szlovák viszonyban megoldásra váró problémák tárgyalásos rendezése mellett áll, beleértve a legmagasabb szintű találkozókon zajló, érdemi megbeszéléseket is.

Bugár szerint ez még nem a vége

Bugár Béla szerint közvetítő nélkül lehetetlen lesz csökkenteni a feszültséget a szlovák-magyar kapcsolatokban. "Ezt bizonyítják az utóbbi napok eseményei is" - nyilatkozta szerdán a Híd-Most nevű szlovákiai magyar párt elnöke a pozsonyi TASR hírügynökségnek. Bugár leszögezte: a feszültség csökkentése mindkét ország érdeke. Ezzel összefüggésben elítélte az éjjeli Molotov-koktélos támadást a budapesti szlovák nagykövetség ellen. "Attól tartok, hogy ez még nem a vég" - jegyezte meg a szlovákiai magyar politikus. Szerinte a kapcsolatok kiélezése szerves része a jelenlegi szlovák kormány tevékenységének.

Bugár úgy vélte, hogy a Sólyom László meghiúsult révkomáromi látogatása kapcsán kirobbant diplomácia vitában mindkét fél hibázott. Megjegyezte: hiba volt, hogy a révkomáromi szoborbizottság nem hívta meg a szlovák fél képviselőit is Szent István szobrának felavatására. Emlékeztetett arra, hogy az ünnepséget nem politikai pártok, hanem civil szervezetek készítették elő.

Slota szerint terrorista bűncselekmény történt Budapesten

A Szlovák Nemzeti Párt "terrorista" bűncselekmények tartja a budapesti szlovák nagykövetség elleni Molotov-koktélos támadást, amely a magyarországi szlovákellenes kampány következménye - jelentette ki Ján Slota, pártelnök szerdán Pozsonyban.

Németh Zsolt: hol volt a titkosszolgálat?

A leghatározottabban elítéli a budapesti szlovák nagykövetség elleni Molotov-koktélos támadást az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. "Ha egy magyar ember követte el ezt a cselekményt, akkor mindenkiben tudatosítani kell, hogy ezzel nagyon súlyos kárt okoz a felvidéki magyarság számára, és jelentős támogatást nyújt a szlovák nacionalizmusnak" - hangsúlyozta az MTI-nek nyilatkozva Németh Zsolt. A politikus közölte: értetlenül áll az előtt a helyzet előtt, hogy a magyar rendészeti és titkosszolgálati szervek nem akadályozták meg a cselekmény elkövetését.

Bajnai utasítást adott a követség védelmének megerősítésére.

Bajnai Gordon miniszterelnök mély megdöbbenését fejezi ki és a leghatározottabban elítéli a budapesti szlovák nagykövetséget ért szerda hajnali Molotov-koktélos támadást - olvasható a Kormányszóvivői Iroda közleményében. "A támadás köztörvényes bűncselekmény, annak is az egyik leggyalázatosabb formája. Ennek a szégyenteljes eseménynek semmi köze a politikához vagy a történelemhez, azt állampolgárságtól, pártállástól és világnézettől függetlenül minden jóérzésű, civilizált ember elítéli" - írták. Bajnai Gordon utasítást adott a nagykövetség védelmének megerősítésére és bízik benne, hogy a rendőrség mihamarabb elfogja az elkövetőket.

Egy támadó lehetett

A térfigyelő kamera felvétele szerint egy ember követhette el a Molotov-koktélos támadást a szlovák nagykövetség budapesti épülete ellen. A kedd esti Debrecen-Levszki Szófia labdarúgó-mérkőzés után nagy tömeg közlekedett a szlovák nagykövetség előtt. A rendőrök 23 óra 40 percig tartózkodtak a követség épületénél. Az elkövető megvárta, amíg elmennek és utána dobott Molotov-koktélt az épületre. A térfigyelő kamerán egy ember látszik, a felvételeket még elemzik - közölte a rendőrség szerda délután sajtótájékoztatón.

Rendőrök helyszínelnek a Szlovák Köztársaság Nagykövetségének bejárata előtt
Budapest, 2009. augusztus 26. Rendőrök helyszínelnek a Szlovák Köztársaság Nagykövetségének bejárata előtt a főváros XVI. kerületében a Stefánia úton, miután ismeretlen tettesek a hajnali órákban Molotov-koktélokat dobtak az épületre. A palackok nem gyulladtak meg, anyagi kár nem keletkezett. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.