MOK: Mesterházy kérjen bocsánatot

Nyilvános bocsánat kérésre szólította fel Mesterházy Attilát a Magyar Orvosi Kamara (MOK) nevében Éger István elnök. A szocialista politikus vasárnap nyugdíjasok előtt tartott beszédében azt mondta: nem akar olyan országban élni, ahol attól kell tartania, hogy édesapja baloldali kötődése miatt nem kapja meg a megfelelő ellátást.

Éger István szerint Mesterházy szavai sértőek és megalapozatlanok. Különösen azért, mert az orvos számára nem létezik jobb, baloldali, hívő vagy ateista, netán etnikai alapon megkülönböztethető betegség. Az orvos vizsgál és gyógyít, és nem kíváncsi a politikai vagy egyéb meggyőződésére a betegének. Hozzátette: az orvosnak is lehet, sőt van is véleménye, világnézete, ez azonban személyes magánügye. A gyógyítást nem befolyásolja. Éppen ezért senkinek nincs joga arra, hogy politikai alapon megrágalmazza mindazokat, akik még e lehetetlen helyzetben is becsületesen és tudásuk teljes latba vetésével állnak rendelkezésére, ha netán megbetegszik.

Mesterházy Attila erre reagálva azt mondta csütörtökön az MTI-nek a Heves megyei Lőrinciben: szavait tudatosan félreértelmezték. Ő csupán arra célzott, hogy az aggodalom és félelem árnyéka lengi be a demokráciát. Ugyanis sok ember fejében felvetődik: nem lesz-e abból baj, ha tudják, más világnézetet vall. Pusztán erre a jelenségre kívánta felhívni a figyelmet, ami - mint mondta - árt a magyar demokráciának. Vagyis nem kérdőjelezte meg a magyar orvosok elkötelezettségét, ezért nincs miért bocsánatot kérnie - közölte Mesterházy Attila.

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője az MTI-vel közölte: remélik, hogy Éger István, a MOK elnöke, illetve a szervezet más vezetői megszólalásaikkal és szerepvállalásukkal még áttételesen sem kapcsolódnak be a következő hónapok választási kampányába. A mai magyar társadalom az emberek politikai hovatartozása szerint élesen megosztott. Mesterházy Attila beszédében erre a kétségtelenül jelen lévő társadalmi problémára hívta fel a figyelmet - fűzte hozzá.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.